Hlavní obsah

RECENZE: O vánočních zázracích. S Richardem a Vicou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenechte se odradit hrozným názvem filmu Křídla Vánoc, který připomíná telenovelu či hollywoodské komedie o tom, jak služka ke štěstí přišla. Pod divným titulem se dnes často skrývají příběhy ne zcela tupé.

Foto: Falcon

Richard Krajčo a Vica Kerekes

Článek

Křídla Vánoc režisérky Karin Babinské stojí na nepříliš originálním, ale slušném scénáři, který si napsala sama a umíchala v něm koktejl plný předvánočního dojímání i ironie. Čtyři ústřední postavy jsou nešťastné z mnoha důvodů – někdo se bojí navázat vážný vztah (optik Richard Krajčo), někdo má otravnou rodinu (vedoucí David Novotný), někdo si myslel, že bude uznávaným hercem, a dělá zajíčka v hypermarketu (Jakub Prachař). Pohledná a záhadná Nina (Vica Kerekes) má také své rodinné mindráky.

Optik, který z neznámých důvodů bydlí v malém přívěsu (a také má koně), vyhledává jen milenky, u kterých nehrozí, že budou chtít závazky. Jednoho dne se mu ale cosi přihodí a má pocit, že viděl anděla. Další den to vypadá, jako by získal schopnost vidět do lidí – například odhadne životní příběh úplně cizí paní. Pak začne mít strach, že má nádor.

Normální český film

Snímek silně hraje na atmosféru Vánoc, což může některé diváky odradit, magických prvků je ale velmi málo, takže jej lze brát jako běžné drama ze současnosti. O tom, že životní plány nemusejí vždy vycházet, ale je to nakonec jedno, když se dokážete radovat ze života a najdete někoho, o koho se chcete starat.

Není problém uvěřit jednotlivým postavám, Krajčo hraje slušně, podobně Novotný, Prachař i Vica. Také hudba plní svůj účel a moc nevyčnívá. Na konci možná pocítíte i trochu vděčnost za to, že se vám v přeslazeném předvánočním čase servíruje čestný pokus o normální český film.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám