Hlavní obsah

Vychází další výběr nahrávek Beatles ze studií BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci Beatles si mohou koupit druhý výběr písniček a rozhovorů, které slavná skupina nahrála v rozhlasových studiích stanice BBC v letech 1963 a 1964. První kompilace, která vyšla už skoro před 20 lety, byla tehdy na čele hitparád a i tentokrát vítají výběr nadšené kritiky.

Článek

Dvojalbum On Air – Live at the BBC Volume 2 (Živě ve vysílání BBC, druhý díl) zahrnuje čtyřicítku písní a 23 rozhovorů. Beatles byli v první fázi své kariéry v rozhlasových studiích BBC častými hosty. V letech 1962 až 1965 nahráli na 88 různých skladeb v celkem 275 interpretacích. Jen v roce 1963 se objevili v 39 různých rozhlasových pořadech.

„Všechno jsme dělali na první pokus,” vzpomínal později George Harrison. „Jeli jsme z Liverpoolu 320 kilometrů ve staré dodávce, přijeli jsme do Londýna, hledali a našli jsme BBC, rozbalili nástroje a odehráli program. A pak jsme jeli dál třeba do Newcastlu, kde jsme měli večer koncert,” řekl.

První výběr z vystoupení Beatles v BBC vyšel v roce 1994 a obsahoval 54 písniček a 13 dialogů. Dvojalbum bylo tehdy na čele britské hitparády a v USA se dostalo na třetí místo. Nyní také vychází remasterovaná verze tohoto prvního výběru.

Mladistvá hrubá energie

„Druhý výběr živých nahrávek je skvělou momentkou kapely, která si stále hledá svou polohu, ale už také předvádí slovy Paula McCartneyho 'některé naše životní výkony'. Na těch dvou CD je rocková muzika v syrové podobě,” napsal v recenzi deník Daily Mail. „Podle dnešních uhlazených měřítek je to dost hrubé. Ale přes občasnou falešnou notu je v těch písních, které byly natočeny na jeden zátah bez pozdějších dodělávek, něco magického,” uvedl list.

„Je to ve své jednoduchosti a se svou energií samozřejmě vzrušující, mladistvá a oslňující hudba. A v případě takových pochoutek, jako je This Boy, překypuje potenciálem, který později naplní,” napsal The Independent. „Co vyčnívá? Že Lennon byl rockový zpěvák i v době, kdy by to zvukoví inženýři BBC nepoznali, i kdyby jim přistál na hlavě. A McCartney také nebyl špatný,” dodal list.

Reklama

Výběr článků

Načítám