Hlavní obsah

Magdalena Kožená nadchla publikum v pražském Rudolfinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovace vestoje zakončily nedělní koncert světově renomované pěvkyně Magdaleny Kožené v pražském Rudolfinu. V zaplněné Dvořákově síni uvedla za doprovodu mezinárodně obsazeného komorního souboru instrumentalistů Private Musicke mimořádně úspěšný koncertní program nazvaný Lettere amorose - Milostné dopisy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Magdalena Kožená s cenou Gratias Agit za vynikající propagaci české kultury v zahraničí

Článek

Šlo o výběr ze zhudebněných milostných textů z pomezí renesance a baroka, které Kožená svým magickým mezzosopránem v roce 2010 nahrála pro domovskou společnost Deutsche Grammophon. Stejnojmenné CD patří mezi její nejprodávanější tituly. Na pražský koncert naváže asijské turné, které aktéry dnešního večera zavede na šest koncertů do Číny, Japonska a Jižní Koreje.

Na pódiu se Kožená objevila bosa, stejně jako v únoru 2011 při pražské premiéře tohoto programu. Publikum jí vřele aplaudovalo a v závěru si vynutilo tři přídavky. Celkem sto minut bez přestávky rozdávala své umění a mistrovsky vyzpívala radost, smutek, touhu, bolest, žal i nenaplněný cit. V mezihrách svých kolegů seděla a jejich výkony si doslova užívala.

Magdalena Kožená je propagátorkou české hudby a kultury, stala se patronkou mezinárodního festivalu 13 měst Concentus Moraviae, svým jménem zaštítí Rok české hudby 2014 a převzala záštitu nad IV. ročníkem celoevropského hudebního projektu České sny. Do Prahy se vrátila ověnčena několika prestižními oceněními; začátkem června převzala Cenu ministra zahraničních věcí Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky a poté Zlatou medaili za zásluhy na poli umění od Mezinárodního výboru washingtonského Kennedyho centra pro umění. Doplnila je respektovaná cena Goerga Friedricha Händela, kterou uděluje město Halle za mimořádnou interpretaci díla svého slavného rodáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám