Hlavní obsah

RECENZE: Portless dělají to, co dovedou

Právo, Jaroslav Špulák

Když loni na podzim oznámili zpěvák Kryštof Michal, kytarista René Rypar, baskytarista Jan Daliba a bubeník Zbyněk Raušer odchod z formace Support Lesbiens a vznik vlastního uskupení Portless, byl to pro český hudební svět trochu šok.

Foto: Universal Music

Portless: New Ride

Článek

Ti čtyři ale poměrně brzy uspěli s motivem budoucí písně New Ride v soutěži o hudební doprovod k reklamě na novou škodovku a také z nich rychle a snadno padaly další hudební nápady. V dubnu nabídli návštěvníkům svého koncertu v Lucerna Music Baru maxisingl se třemi prvními skladbami, v létě testovali některé další na festivalech a před několika dny poslali do světa debutové album New Ride.

Deset písní na něm je jasným dokladem rukopisu zmíněné čtveřice. Takhle nějak totiž mohla znít další deska Support Lesbiens (pokud by ti čtyři zůstali v jejich sestavě), snad by se jen zřekla toho nepokrytě rockovějšího zvuku, který Portless přijali.

Tahle kapela disponuje velmi silným zpěvem Kryštofa Michala, který má hlas, jenž je snadno rozeznatelný a tedy pro kterékoli hudební těleso klíčový. Sotva lze také upřít Renému Ryparovi, že má schopnost napsat dobrou písničku, a zbytku sestavy, že umí jeho nápad zaranžovat veskrze profesionálně, a ještě mu pak ve studiu najde drobné zvukové finesy, které kabát jednotlivých písniček potřebně obohacují.

Foto: Universal Music

Portless vydali své první album.

Problém je, že Portless nepřicházejí s písničkami, které by se jakkoli odlišovaly od běžné zahraniční rádiové poprockové produkce. Scházejí jim silné atributy a strhující nápady, ty na albu přítomné jsou tak nějak nevzrušivě pokojné.

Nápaditý je úvodní (a pak refrénový) motiv v Dream A Dream, tažná je melodická linka v Hero, dobrý je i nápad umístit na úvod celého alba zvuk akustické kytary (To Be Together). Postupně se ale skladby slévají v jednu masu, ze které nevystupuje kýžená osobitost a těžko se v ní hledá další moment, jenž by výše uvedené přednosti nové kapely podpořil. Vzhledem ke zkušenostem muzikantů je přitom na místě cosi takového očekávat, ba vyžadovat.

Portless nicméně nahráli desku, která má velmi dobrý zvuk, dominuje jí charismatický zpěv a výkony jednotlivců jsou výtečné. Chybí jen písničky, které by se zaryly pod kůži a nechtěly by to místo opustit.

Možná by nebylo od věci zkusit pro zdejší publikum napříště napsat nějakou skladbu v češtině. Vzpomenu-li na písničku Máj, kterou tihle čtyři hráli ještě jako Support Lesbiens, odezva na ni byla výborná a prezentace v sobě měla cosi poutavého.

Portless: New Ride
Universal Music, 33:55

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám