Hlavní obsah

RECENZE: Richard Müller a Fragile jsou i živě výteční

Právo, Jaroslav Špulák

Pozoruhodný projekt, který nemá na česko-slovenské hudební scéně obdoby. Třeba tak lze nazvat uměleckou spolupráci zpěváka Richarda Müllera a slovenské vokální skupiny Fragile.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Richard Müller při úterním vystoupení v pražské Lucerně

Článek

Jejich album Hlasy vyšlo v polovině září a nabízí třináct skladeb v úpravách a capella, tedy bez použití jediného nástroje, pouze hlasů. Turné k němu včera doputovalo do Velkého sálu pražské Lucerny, a jelikož byl koncert od dvacáté hodiny brzy vyprodaný, přidali pořadatelé ještě jeden podvečerní.

Přinesl náramný zážitek. Na pódiu byli pouze Müller a sedm členů Fragile. Nikdo z nich neměl – kromě mikrofonu – k dispozici jediný nástroj, přitom během večera mnohé fakticky zněly. Na bicí, trubku nebo saxofon ale dokážou členové Fragile „zahrát“ jen tak přes rty – bez pomoci jakékoli techniky.

Na rozdíl od alba Hlasy bylo jeho živé provedení přímočařejší. Členům Fragile nedovolilo vrstvit nápady na sebe, jak to umožňuje studiová práce, a proto přichystali pro skladby masivní vokální základ a bez slyšitelných chyb, s hravostí a nadhledem, podporovali Müllera.

Ten se vzepjal k výtečnému výkonu. Bylo evidentní, že ho kombinace jeho zpěvu s hlasy členů Fragile naplňuje, i to, že v nových aranžích objevil jiná kouzla svých skladeb.

Niterak za ostatními nezaostával, nepřijal Fragile jen jako zdvořilostní doprovod. Jeho výraz je natolik osobitý, že barvou i stylem přirozeně vplul do zvukových polštářů, které pro něj Fragile vytvořili.

Silnými momenty podvečera byly písničky, při nichž se jako sóloví zpěváci přidali i jednotlivci z Fragile. Štěstí je krásná věc se díky tomu doslova rozzářila a nebylo divu, že publikum nejprve roztleskala, potom rozezpívala a při potlesku i postavila.

Až mystický pak byl zpěv Bohemian Rhapsody, skladby z repertoáru skupiny Queen. Müller se jej nezúčastnil, v uvedeném provedení patří do repertoáru Fragile. Opět se ale ukázalo, jak aranžérsky dokonalá a hlasově náročná skladba to je. A Fragile při jejím provedení mimoděk připomněli, proč je tak nadčasová a milovaná.

Základem koncertu nicméně byly aranžérsky nápadité a na přednes náročné verze skladeb, které posluchači znají v jiných provedeních z Müllerových alb.

I vzhledem ke své původní ryzosti pomohly na svět projektu, který si zaslouží nebýt zapomenut.

Je to totiž jako poslouchat nejkrásnější zvuky přírody.

Richard Müller, Fragile
Lucerna, Praha, 1. října

Celkové hodnocení 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám