Hlavní obsah

Česká televize změní systém správy koncesionářských poplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize vypsala zakázku na dodávku systému pro evidenci, výběr a vymáhání koncesionářských poplatků. Současný systém funguje od roku 2004 a již podle televize nesplňuje všechny technické nároky. Náklady na jeho provoz jsou navíc příliš vysoké, informovala mluvčí Alžběta Plívová. Hodnota nové zakázky je deset miliónů korun bez DPH.

Foto: Profimedia.cz

Správa poplatků je moc drahá. Ilustrační snímek

Článek

Předmětem tendru je mimo jiné poskytnutí práva k užívání systému, předpokládá se také poskytnutí nových verzí a podpory systému na období čtyř let, včetně jeho instalace, testování a spuštění produktivního provozu. Česká televize zveřejnila zakázku ve věstníku v tomto týdnu.

„Důvodem jsou příliš vysoké náklady na provoz existujícího systému a zároveň nedostatečná podpora požadovaných procesů,” vysvětlila Plívová. Současný systém byl nasazen v lednu 2004. Správu provádějí interní zaměstnanci České televize, proto podle mluvčí není možné náklady na ni přesně vyčíslit.

Nová zakázka, vypsaná v takzvaném otevřeném řízení, má podle ČT zajistit snížení nákladů na vlastnictví a provoz systému. Uchazeči musí v rámci tendru složit takzvanou jistotu ve výši 200 000 Kč. O vítězi rozhodne nabídková cena, která bude mít v konečném hodnocení váhu 60 procent, a dále kvalita plnění (40 procent). Lhůta pro doručení nabídek nebo žádostí o účast je polovina listopadu.

Koncesionářské poplatky jsou hlavním zdrojem příjmů veřejnoprávní televize. V loňském roce bylo inkaso z těchto poplatků 5,76 miliardy korun. Související položka, která zahrnuje přirážky k televizním poplatkům, úroky z prodlení, soudní poplatky a odměny advokátů, loni činila 75,9 miliónu korun. Česká televize vybrané peníze ukládá do fondu televizních poplatků, jeho čerpání se následně projeví v hospodaření ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám