Hlavní obsah

Šéfem Národního divadla Brno bude od listopadu Martin Glaser

Ředitelem Národního divadla Brno se od 1. listopadu stane dosavadní umělecký šéf činohry Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Martin Glaser. Jeho jmenování schválila na doporučení odborné komise Rada města Brna, sdělil mluvčí magistrátu Pavel Žára. Glaser řekl, že se ujme funkce od listopadu na částečný úvazek, od března 2014 na plný. Národní divadlo Brno je bez ředitele od loňského září, kdy rezignoval Daniel Dvořák.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Martin Glaser

Článek

„Nyní mám řadu závazků, které nemohu hned zrušit. Své povinnosti jsem radním Brna předestřel. Od listopadu se budu seznamovat se zaměstnanci divadla a s jeho chodem, od března funkci převezmu úplně,” řekl po svém jmenování Glaser. Do divadla hodlá postupně přivést nové umělecké šéfy. „Balet bude řídit slovenský choreograf Mário Radačovský, činohru povede od příští sezóny Martin Františák a operu od 1. ledna 2015 Jiří Heřman,” vyjmenoval Glaser.

Před komisí Glaser uspěl se svou koncepcí divadla jako sebevědomé a moderní metropolitní instituce. Nepočítá například s Redutou jako samostatnou jednotkou. Reduta v uplynulých letech pod vedením Petra Štědroně tvořila vedle baletu, Mahenovy činohry a Janáčkovy opery čtvrtou složku Národního divadla Brno. Dva činoherní soubory pod jednou střechou ale Glaser nepovažuje z dlouhodobého hlediska za výhodné.

Glaser se narodil v roce 1974 v Sokolově. V Jihočeském divadle v Českých Budějovicích působí od roku 1998 jako kmenový režisér, posledních osm let byl uměleckým šéfem. Glaser se letos na jaře ucházel o místo šéfa pražského Divadla Na zábradlí, v konkurzu však uspěl Petr Štědroň z brněnské Reduty. Reduta by nyní podle Glasera měla být studiovou scénou činohry, prostorem pro komorní baletní a operní inscenace a pro hostování nezávislých souborů. „Myslím si, že se účel Reduty nezmění nijak zásadně,” dodal Glaser.

Brněnský magistrát uspořádal otevřené výběrové řízení na ředitele Národního divadla Brno během posledního roku dvakrát, ani v jednom případě však komise nedoporučila vhodného kandidáta. Poslední konkurz byl uzavřený a odborníci v něm oslovili vybrané adepty. Jako první adept vzešel z konkurzu Glaser, jako druhého komise doporučila ředitele divadla Alfa v Plzni Tomáše Froydu.

Reklama

Výběr článků

Načítám