Hlavní obsah

RECENZE: Namakané „bicáky“ a duté hlavy v komedii Pot a krev

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká černá komedie Michaela Baye Pain & Gain (Pot a krev) je podle tvrzení režiséra založena na skutečných událostech. Můžeme mu věřit, protože takovou šňůru neuvěřitelných ptákovin by si seriózní scenárista možná ani nedovolil předložit. Výsledek je nenáročná a zábavná podívaná.

Foto: CinemArt

Zleva Dwayne Johnson, Mark Wahlberg a Anthony Mackie

Článek

Hrdiny příběhu jsou chlapci z posilovny, vůdce party Lugo (Mark Wahlberg), dále Adrian (Anthony Mackie) a největší a nejhloupější Paul (Dwayne Johnson). Dojemné i absurdní osudy trojice kulturistů přinášejí svérázný humor, při němž ale často mrzne úsměv na rtech.

Je to jeden z těch příběhů o přehnaných ambicích a nedostatku přemýšlení, který nevyhnutelně vede k tragickému závěru, protože zkratka k americkému snu nefunguje. Velmi ambiciózní, ale v podstatě neschopný Lugo přemluví kamarády, aby vydírali bohatého, a ne zcela čestného obchodníka (Tony Shalhoub).

Foto: CinemArt

Mark Wahlberg podcenil protivníka.

Když mu dají pár tvrdých ran, podepíše jim převod majetku, jenže amatérští gangsteři nechápou, že musí mít notářské ověření. I když později seženou falešné, obchodník jim jde po krku a oni ho nedokážou zabít. Po mnoha pokusech a výbuchu auta je stále naživu a chce se mstít.

Chlapci jsou navíc tak hloupí, že ukradený majetek okamžitě rozfofrují (kokainový Paul ho doslova prožene nosem) a najednou jsou zase bez peněz. Pouštějí se tedy do stále nových šílených akcí, ale jejich identita se prozradí a zatčení je otázkou času...

Ježíš nepomůže

Pot a krev má vynikající rytmus, akční kameru a spoustu zvratů, které udržují diváka ve střehu. Nemuselo by to trvat 129 minut, ale na druhou stranu je pochopitelné, že Bay nechtěl vynechat šťavnaté detaily (pravděpodobně) reálného příběhu.

A trojice Wahlberg–Johnson–Mackie podává slušné herecké výkony. Hrát totální blbce nemusí být tak složité a určitě se při tom užije dost legrace. Humorné scény korunuje dojemný Johnson občasnými záchvaty dobroty a obracením se k Ježíši, jehož učení ale tak úplně nepochopil.

Celkové hodnocení: 75 % 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám