Hlavní obsah

Dramatik Tom Stoppard získal prestižní cenu PEN/Pinter Prize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský dramatik českého původu Tom Stoppard získal prestižní cenu PEN/Pinter Prize, která se udílí na počest Harolda Pintera, slavného dramatika a držitele Nobelovy ceny, který zemřel v prosinci 2008. Oznámila to podle agentury Reuters anglická pobočka celosvětového sdružení spisovatelů PEN. Cenu si Stoppard převezme 7. října.

Foto: Profimedia.cz

Tom Stoppard

Článek

„Harold byl jedním z důvodů, proč jsem začal psát hry,” reagoval na udělení ceny Stoppard ve svém prohlášení. „Jeho práce byla v popředí mých myšlenek o divadle pár let předtím, než jsem se pokusil v roce 1960 napsat hru,” dodal.

Šestasedmdesátiletý Stoppard se v roce 1966 proslavil divadelní hrou Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi. Na svém kontě má celkem více než 30 her. Společně s Markem Normanem rovněž získal Oscara za scénář k filmu Zamilovaný Shakespeare. Mezi jeho poslední práce patří i scénář k nové verzi Anny Kareniny v režii Joa Wrighta s Keirou Knightleyovou v hlavní roli.

Cena PEN/Pinter Prize se každoročně udílí spisovateli britské národnosti nebo žijícímu v Británii, který ve svém díle pokračuje v tom, co Harold Pinter přednesl v projevu při převzetí Nobelovy ceny. Podle Pintera by měl autor nahlížet na svět „s nezlomným odhodláním ukázat skutečnou pravdu”.

Sir Tom Stoppard se narodil jako Tomáš Sträussler v roce 1937 ve Zlíně do asimilované židovské rodiny lékaře Baťovy nemocnice. Těsně před nacistickou okupací rodina uprchla do Singapuru, po napadení Singapuru Japonskem se Tomáš s matkou a starším bratrem přesunuli do Indie. Roku 1945 se matka provdala za britského důstojníka Kennetha Stopparda a rodina se přestěhovala do Anglie.

Reklama

Výběr článků

Načítám