Hlavní obsah

Slovenští kněží brojí proti Iron Maiden

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenští kněží protestují proti koncertu britské heavymetalové legendy Iron Maiden na Slovensku. Skupinu označili kněží za šiřitele okultismu a jeho symbolů. Koncert se uskuteční 27. června na letišti v Piešťanech v rámci festivalu TopFest.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kytarista Adrian Smith a zpěvák Bruce Dickinson na Sonisphere v Praze

Článek

Kněží vyzvali mladé lidi, aby si chránili víru a koncertu se nezúčastnili. V nejbližším nedělním kázání se chtějí kněží v tomto duchu mluvit k věřícím. „Samozřejmě, že jsme proti takovéto hudbě. Svou víru si chráníme a vážíme. To učíme i mladé lidi,“ cituje deník Nový čas katolického děkana z Piešťan Františka Bačíka. Texty Iron Maiden podle něho vyzývají k násilí a k uctívání satana. „Je potřeba se vyhýbat takovéto hudbě, psychicky to může na mladé lidi působit velmi negativně,“ dodal Bačík.

Podle evangelického faráře Miroslava Hvožďara by mladí lidé neměli jít na tento koncert ani ze zvědavosti. „Satanismus je uctívání satana a je to velké nebezpečí pro nás křesťany,“ uvedl. Věřící na Slovensku v těchto dnech spisují petici proti veřejnému uctívání zla a satana.

Organizátor koncertu Dušan Drobný vyloučil možnost zrušení vystoupení Iron Maiden v Piešťanech. Upozornil, že členové kapely opakovaně dementovali uctívání symbolů okultismu a satana. Koncert v Piešťanech bude čtvrtým vystoupením Iron Maiden na Slovensku.

V roce 1995 brojil tehdejší trnavský arcibiskup Ján Sokol proti koncertu skupiny Black Sabbath v Bratislavě. Sokol označil členy skupiny za satanisty. Koncert se nakonec uskutečnil na bývalém bratislavském amfiteátru za vytrvalého deště za účasti asi 6000 fanoušků.

Reklama

Výběr článků

Načítám