Hlavní obsah

Divokej Bill se vrátil domů

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina Divokej Bill odehrála svůj tisící koncert 9. září 2011 v rodných Úvalech. Bylo to na více než rok a půl její poslední vystoupení v České republice, následovaly totiž koncertní zastávky především na Slovensku, také v Anglii, Rumunsku či na Ukrajině. V sobotu večer se ale na tuzemská pódia vrátila. V jihlavském amfiteátru Březinovy sady zahájila turné k 15 rokům existence.

Foto: Jiří Heller

Celkový pohled na scénu koncertu Divokýho Billa v Jihlavě.

Článek

„Tohle turné je pro nás zkouškou ohněm,“ řekl Právu před vystoupením zpěvák a kytarista Vašek Bláha. „Chystali jsme se na ně asi rok. Je to po dlouhé době poprvé, kdy za sebou nemáme management a o všechno se staráme sami. Vybrali jsme si zvuk, připravili projekce, postavili pódium a budeme hrát asi deset písniček, které jsme dlouho nehráli.“

Týkalo se to například skladby Síť, kterou prý kapela hrála naživo snad jen třikrát. „Byl jsem proti tomu, abychom ji do repertoáru zařadili. Většina ostatních kluků z kapely ale byla pro, a tak jsem se musel podvolit. Budeme ji hrát bez samplů, v akustické verzi. Dlouho jsme také nehráli Armádu nebo Žoldáka, kterým budeme koncerty zahajovat. Vymysleli jsme to pár hodin před začátkem turné,“ vysvětlil Bláha.

Foto: Jiří Heller

Vašek Bláha při vystoupení.

Z nedávno vydaného nového alba 15 zařadil Divokej Bill do repertoáru takřka všechny písničky, vyjma závěrečného Pekelníka.

Bláha se přesto domnívá, že muzikant by se o koncerty organizačně neměl starat. „Narovinu jsem klukům řekl, že to dělat nechci. Starám se v kapele o skládání písniček, videa nebo fotky, organizační věci mají na triku hlavně Roman Procházka a Adam Karlík. Chodili na schůzky, starali se o to, aby turné a věci kolem přípravy vydání desky proběhly co nejlépe. Občas přišli na zkoušku utahaní a nebylo jim moc do řeči. Já to ale čekal, takže jsem byl ticho a snažil se, aby všechny zkoušky proběhly co nejlépe,“ dodal ještě Bláha.

Nakonec bez deště

Zatímco diváky z pódia zahřívala karlovarská poprocková formace Liwid, členové Divokýho Billa chystali v zákulisí poslední detaily pro dobrý průběh koncertu. Občas při tom zvedli oči k nebi, protože v Jihlavě začalo v sobotu po poledni hustě pršet a déšť vydržel až do podvečera.

Foto: Jiří Heller

Divokej Bill pár minut před vstupem na pódium.

Tiché „modlitby“ muzikantů za hodiny bez deště byly nakonec naštěstí vyslyšeny, a tak se během vystoupení předkapely i Divokýho Billa nesnesla na areál amfiteátru na hlavy asi patnácti stovek diváků ani kapka.

Zahráli 29 písní

Osmičlenný soubor zahájil koncert krátce po jedenadvacáté hodině avízovanou skladbou Žoldák. V ní se postupně přidávaly k rytmickému úvodu nástroje, a tak si mohl producent poslední desky a zvukař celého turné Pavel Karlík „srovnat“ zvuk, aby další chvíle proběhly bez potíží.

První ukázka z nového alba zazněla v podobě singlu Vstávej. Na ten publikum reagovalo nadšeně, neboť ho dobře znalo z rádií. O něco horší reakce zaznamenaly další skladby z novinky, přesto se našlo dost diváků, kteří s kapelou texty skladeb s chutí odzpívali, protože si k nim už našli cestu.

Koncertní blok Divokýho Billa čítal devětadvacet písniček a trval dvě hodiny. Kapela v něm pobíhala od starých skladeb k novým a především Bláha je uváděl tu a tam příběhem jejich vzniku či nějakou historkou, která se k nim váže.

Důstojný návrat

Spád koncertu místy narušily zřejmě drobné technické potíže, které neplánovaně nutily muzikanty ke konferenciérským improvizacím. V nich ale nejsou příliš kovaní. Slovo si předávali Bláha a zpěvák Karbulka, a když byl mezi skladbami klid už příliš dlouho, ujal se mikrofonu i baskytarista Jurda a pozval diváky na festival Čeřínek, který již několik let organizuje.

V písničkách měla kapela pevnou půdu pod nohama. Starší provázela lehkost a vyhranost, novější s větším úsilím postupem času taktéž. Slušně sezpívané vícehlasy neztratily své kouzlo, zvuk houslí, banja nebo akordeonu nadále definuje kapelu jako přímočarou pubrockovou, jistě také nakažlivě melodickou a v mnoha okamžicích strhující.

Návrat na česká pódia to byl důstojný. Dramaturgie koncertu myslí poctivě na všechna období tvorby a záběry z pódia spojené s projekcemi na zadních plochách scény dodaly večeru noblesu a moderní cejch.

Vzhledem k tomu, že na následujících koncertech budou drobné technické nedostatky mizet s jejich jihlavským objevením, lze se nadít dobrých setů. A jak kapela oznámila již dříve, více než patnáct jich doma letos nebude.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám