Hlavní obsah

Popel a pálenka o erotice a politice

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přiznání Fina Bengta Ahlforse platí také pro jeho nejznámější hru Popel a pálenka. Hraje se nejnověji ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Nejenom na premiéře provází Květu Fialovou za třetí roli u Moravy v nejméně páté divadelní inkarnaci aplaus vestoje. Hraje v té malinko posmutnělé komedii vdovu po plukovníkoví Věru Malmgrenovou.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Květa Fialová je v Uherském Hradišti vdovou po plukovníkovi.

Článek

Její Maude o generačně nerovném vztahu s Haroldem už měla derniéru. Růžová paní o posledních dnech desetiletého Oskara diváky stále dojímá. Divadlo, do kterého Fialová (legendární Tornádo Lou z Limonádového Joea) vstoupila s osmi křížky na krku, prodlužuje její zralé herectví o další velkou postavu.

Zápas o právo na lásku

Z Ahlforse se od roku 1999 u nás hraje nejčastěji Divadelní komedie (Vinohrady, Kladno, NDM Ostrava, Karlovy Vary, Divadlo Palace Praha). Hrál se Poslední doutník (Fidlovačka), počtvrté také Popel a pálenka (ABC, Na Jezerce a Divadelní klub Českokrumlovská scéna). Slušná frekvence – deset inscenací za čtrnáct let.

Možná ani autor netuší, jaké osobnosti se střídají v Čechách v hlavní postavě jeho příběhu, v němž nenasytní potomci chtějí znesvéprávnit vlastní matku, aby se zmocnili jejího majetku: Jaroslava Adamová v ABC, Jiřina Bohdalová Na Jezerce, Jaroslava Dominová v Krumlově – a nyní tedy Květa Fialová v Hradišti.

Smyslu Ahlforsovy komedie jsme porozuměli za třináct let, co se u nás hraje, velice dobře. Z podivínské vdovy, která si přinese urnu s manželovým popelem domů, odkud ji chtějí vystrnadit potomci a bývalá snacha, je najednou postava, jíž v kontextu éry morálního rozkladu dobře rozumíme. Stáří už také u nás podceňujeme a urážíme. Paní Květa pojala Věru jako šťastnou bytost, přirozeně potrhlou osobu hájící právo na soukromí i na lásku. Objeví se totiž "pán z minulosti" Viggo Barkman (Vladimír Doskočil). Fialová zvládá závratnou sumu textu. Režisér Igor Stránský jí ulehčil jen v monologu tvořícím celý druhý akt; jeho část zní z nahrávky jako monolog vnitřní.

O jiskřičce naděje

A co ti normální?! Mnohokrát rozvedená snacha Ester, nejenom proto na prášcích (Alžběta Kynclová), nezaměstnaný architekt, alkoholu propadající syn Robert (Josef Kubáník), bigotní katolička, možná i proto farizejská dcera Annika (Monika Horká).

Opory? Pomocnice v domácnosti Kirsti (Jaroslava Tihelková), možná i psychiatr a vášnivý lyžař Frederik (Jiří Hejcman). Nebo i někteří z nás? Ti z menšiny, kdo ještě neztratili cit? Jak dlouho nepravosti kolem ale ještě vydržíme?! Popel, nebo pálenka?!

Slovácké divadlo Uherské Hradiště – Bengt Ahlfors: Popel a pálenka. Překlad František Fröhlich. Režie Igor Stránský, dramaturgie Miroslav Potyka, výprava Lukáš a Miroslav Malinovi. Premiéra 13. dubna, psáno z reprízy 15. dubna 2013.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám