Hlavní obsah

Česky vyjde svědectví vojáka, který byl při dopadení bin Ládina

K druhému výročí dopadení a zabití teroristy Usámy bin Ládina vyjde v polovině dubna český překlad knihy Nelehký den. Operaci vedoucí k zabití teroristy v knize líčí bývalý člen speciální jednotky Matt Bissonnette, knihu ale napsal pod pseudonymem Mark Owen.

Foto: Reuters

Usáma bin Ládin

Článek

Tajné komando americké námořní pěchoty zabilo bin Ládina 2. května 2011 v pákistánském městě Abbottabádu. Washington krátce nato oznámil, že teroristovo tělo bylo v rámci islámských pohřebních pravidel vhozeno do Arabského moře.

Matt Bissonnette armádu v létě roku 2011 opustil. Se psaním mu pomáhal spisovatel Kevin Maurer a kromě jména autora byla změněna i jména všech členů komanda, kteří v ní figurují. Většina zisku z knihy jde na charitu, jež podporuje rodiny členů týmů zvláštních sil amerického námořnictva, kteří zemřeli při výkonu služby.

Pentagon protestoval

Kniha, která v USA vyšla loni na podzim, se příliš nelíbila Pentagonu. Měla být podle jeho představitelů předložena před vydáním ministerstvu ke kontrole kvůli tomu, aby se předešlo vyzrazení utajovaných informací. Autorův právník ale ještě před vydáním knihy řekl, že jeho klient takovou povinnost neměl.

Kolem knihy byl ale rozruch ještě několikrát, když vystoupili další vojáci, kteří vyvraceli nebo potvrzovali verzi popisu událostí, jak je v knize. Spor byl o to, zda bin Ládina zastřelil předsunutý voják, takzvaný pointman, jehož kryli další členové týmu. Pravda na světlo světa asi vyjde jen těžko, média s odvoláním na bývalé i současné kolegy ze speciální jednotky uvádí, že je mimořádně nepravděpodobné, aby se k událostem vyjádřil i muž, který bin Ládinovi smrtelné rány zasadil.

Autor knihy se podílel na mnoha dalších významných zvláštních operacích poslední doby a dalších misích, o nichž média tolik neinformovala. Přivádí čtenáře do ulic iráckých měst, do Indického oceánu, kde byl součástí týmu na záchranu uneseného kapitána Richarda Phillipse, na vrcholky afghánských hor a do obytného komplexu Usámy bin Ládina, uvádí nakladatel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám