Hlavní obsah

Nelítostné a úspěšné zrcadlo J. K. Rowlingové

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v září vydaný román J. K. Rowlingové Prázdné místo si díky výtečné překladatelce Haně Zahradníkové a nakladatelství Plus nyní mohou na pěti stovkách stránek přečíst lidé i česky.

Foto: ČTK

J. K. Rowlingová sleduje pět rodin z různého sociálního prostředí.

Článek

Tehdy se ho jen v Británii a v USA za šest dní prodalo 375 tisíc, za tři týdny včetně e-knih pak na celém světě milión výtisků. Troufám si tvrdit, že u nás bude dlouho vévodit žebříčkům prodejnosti, i když distributoři budou soutěžit se slevami „oficiální“ ceny 499 Kč.

Možná je na místě hned zdůraznit, že srovnávání se sérií Harryho Pottera, jakkoliv se nabízí, je zcela mimo. Jistěže k překladu do zatím 43 jazyků přispěl fenomenální úspěch příběhů mladého kouzelníka. Ten vyšel v 74 jazycích a v počtu 450 miliónů kusů!

V případě Prázdného místa překladů určitě přibude, protože jde o mimořádné dílo. Název souvisí s tím, že se po smrti bohabojného, dobrého člověka středního věku, pana Barryho Fairbrothera, uvolní v Pagfordu místo radního a lidé se začnou projevovat. Autorka si vybrala pět rodin z různého sociálního prostředí, s různými problémy, a že její pohled nehýří optimismem, je vliv zrcadla, do něhož nám dává nahlédnout.

Zlatá mládež, cynismus

Od nafrněných paniček boháčů po spodinu z okraje městečka i místní společnosti, hledající si vlastní důstojnost. Do toho arogantní „zlatá mládež“, drzost, cynismus, drogy… Různá prostředí dokázaly Rowlingová i Zahradníková působivě odlišit.

Klára Kolářová loni v recenzi v Právu vystihla, že nejde o žádnou selanku: „Tady vítězové nejsou a namísto poplácávání po zádech je čeká jen další posmutnělé ráno.“ Lev Grossman z časopisu Time ocenil, že jde o „velký román“. „Ambiciózní, brilantní, rouhavý, hluboce zneklidňující a nádherně výmluvný román ze současné Anglie… To je hluboce dojemná kniha někoho, kdo rozumí lidské bytosti i psaní románu velmi, velmi hluboce.“

Také internetové diskuse zdůrazňují, že ti, kdo očekávají detektivku či politický thriller, budou zklamáni.

Loni získala autorka americkou Goodreads Choice Awards, v roce 2009 založené ocenění udělované samotnými čtenáři, kteří ji tak zařadili mezi Veroniku Rothovou, Stephena Kinga a Terryho Pratchetta.

A autorčina webová stránka připomíná, že se v tomto týdnu – po téměř půlročním prodeji – Prázdné místo ve Velké Británii vrátilo na čelo žebříčku nejlépe prodávaných knih registrovaných listem Sunday Times. Stránka rovněž připomíná, že BBC plánuje natočit podle románu seriál, který by se měl vysílat v roce 2014.

Obávám se, že J. K. Rowlingová nekalkuluje, jen se nevyhýbá pohledu do zrcadla dnešního světa. Proto zažijí čtenáři hodně radosti díky jejímu literárnímu umění, schopnosti vystihnout nejen tvář, ale i ledví postav; nad dějem je srdce zabolí. Napsala-li by špatnou knihu, žádná „včerejší“ sláva by jí k úspěchu nepomohla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám