Hlavní obsah

Ceny Thálie získali Hlaváčová, Krajčo i Ruml

– Praha

V sobotu večer proběhlo již podvacáté na scéně pražského Národního divadla slavnostní vyhlášení cen Thálie. Oceněni byli Richard Krajčo, Gabriela Míčová nebo Jana Hlaváčová, která převzala Thálii za celoživotní mistrovství. Zvláštní cenu udělilo kolegium dirigentu Arnoštu Moulíkovi, cena Thálie pro činoherce do 33 let patří Matouši Rumlovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Richard Krajčo obdržel cenu Thálie za činoherní práci, za roli Dennyho v hře Deštivé dny.

Článek

Za roli Dennyho ve hře Deštivé dny, kterou uvádí v režii Janusze Klimszy pražské Divadlo Ungelt, získal cenu Thálie Richard Krajčo. Gabriela Míčová si za roli Romi v inscenaci Pražského komorního divadla Odpad, město, smrt odnesla také cenu Divadelních novin i Českého lva za její ztvárnění ve snímku, který podle inscenace natočil Jan Hřebejk. "Velký můj dík patří (režisérovi) Dušanu Pařízkovi a celému (Pražskému komornímu) divadlu, vždy mi bylo velkou inspirací," řekla herečka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jiřina Knížková (vpravo) převzala z rukou Vlastimila Harapese (uprostřed) Cenu Thálie 2012 v za celoživotní mistrovství v kategorii balet.

Thálii za celoživotní mistrovství si odnesly herečka Jana Hlaváčová, operní pěvkyně Helena Tattermuschová a baletka Jiřina Knížková. Za celoživotní loutkářské mistrovství získal Thálii Josef Krofta, v operetně-muzikálovém oboru byl oceněn nestárnoucí Limonádový Joe Karel Fiala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Hlaváčová přebírá cenu za celoživotní činoherní mistrovství.

Kolegium udělilo zvláštní cenu dirigentu Arnoštu Moulíkovi, cena Thálie pro činoherce do 33 let patří Matouši Rumlovi z mladoboleslavského divadla. Zvláštní cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla převzaly také populární loutky Spejbl a Hurvínek.

Jan Kříž byl oceněn za roli Dannyho v Pomádě

V kategorii balet, pantomima a jiný tanečnědramatický žánr dostala cenu Lucie Skálová za roli samurajky Sakury v inscenaci Poslední samuraj, kterou uvedlo Národní divadlo moravskoslezské, a Robert Skujenieks za roli muzikanta Jima Morrisona v inscenaci s názvem The Beatles - The Doors. Nastudoval ji v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem.

Mezi ženami má kategorie muzikál, opereta nebo jiný hudebnědramatický žánr v Haně Holišové za titulní roli v muzikálu Papežka, kde ztvárnila dívku, která díky pozoruhodným okolnostem měla v polovině 9. století usednout na papežský stolec. Muzikál hraje Městské divadlo Brno. Ve stejné kategorii bodoval Jan Kříž s rolí Dannyho ze slavné Pomády, kterou hraje pražské Divadlo Kalich.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jan Kříž (vpravo) převzal 23. března v Praze z rukou Vlasty Chramostové Cenu Thálie 2012 v kategorii muži - muzikál, opereta nebo jiný hudebně dramatický žánr za roli Dannyho Zuka v inscenaci Pomáda v pražském Divadle Kalich.

Ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil převzal cenu pro nejlepší operní pěvkyni za Janu Šrejmu Kačírkovou. Thálii dostala za roli Julie, pár veronských milenců ztvárnili v ostravském divadle spolu s Alešem Brisceinem, který dnes dostal Thálii ve stejné kategorii také.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Karel Fiala (vpředu) převzal 23. března v Praze Cenu Thálie 2012 za celoživotní mistrovství v oboru opereta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám