Hlavní obsah

Magnesia Litera: Nominace mají Fischerová, Hájíček i Brabcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z více než tří stovek knih přihlášených do soutěže Magnesia Litera 2013 vybraly poroty 24 titulů, které nominovaly v sedmi kategoriích na výroční ocenění. V každé z nich je po třech finalistech, jen v kategorii próza je šest finalistů, pořadatelé tak chtějí původní domácí tvorbu více podpořit. O nominovaných titulech ve středu zástupci pořádajícího občanského sdružení Litera informovali novináře.

Článek

Pořadatelé se snaží, aby se čtenáři dozvěděli nejen o vítězích soutěže, ale také o nominovaných. Ti budou mít od 27. března do 17. dubna autorská čtení v Knihovně Václava Havla v Galerii Montmartre, od 31. března bude každý den od 20:00 na ČT1 uveden portrét jednoho z nominovaných autorů. Vítězové letošního ročníku budou slavnostně vyhlášeni 24. dubna na Nové scéně Národního divadla v přímém přenosu České televize.

V próze mají nominace Anna Blažíčková za knihu Teď něco ze života, kterou do soutěže nezaslala ani autorka, ani nakladatel, ale k 69 zaslaným titulům ji přidala sama porota. Zuzana Brabcová má šanci s románem Stropy a Sylva Fischerová s knížkou Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel, v níž podala poetické svědectví ze svého tvůrčího pobytu v USA, uvedl člen poroty Vladimír Karfík.

Další tři nominace mezi prozaiky mají Jiří Hájíček s novým románem Rybí krev, jímž pokračuje ve svých venkovských prózách a věnuje se vysidlování obcí v druhé polovině minulého století kvůli výstavbě elektrárny. Jakuba Katalpa má ve hře rozsáhlý román Němci, v němž čtenáře zavádí do prostředí německé rodiny zasažené útrapami první a druhé světové války, do válečných Sudet a poválečné Prahy. Do těsně poválečného období zamířil svým novým románem i Jiří Kratochvil (Dobrou noc, sladké sny).

Letošní ročník byl obeslán 324 přihláškami, což je o jednu méně než loňské rekordní číslo. Letos poprvé získají odměnu vedle hlavního vítěze také vítězové některých kategorií. Ocenění v kategorii knih pro děti mělo nést jméno po spisovatelce Lucii Seifertové s tím, že její nakladatel bude odměnu sponzorovat. Sdružení Litera se ale po protestech literární obce i některých nakladatelů rozhodlo od pojmenování ustoupit. Kritikům se nelíbilo, že by cena měla nést jméno žijící autorky, která navíc aktivně působí v daném oboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám