Hlavní obsah

V cenách Žebřík se skupinou roku stali Kryštof, albem roku je Akrobat od UDG

– Plzeň

V hudební anketě Žebřík 2012 se skupinou roku stala kapela Kryštof. Ostravská skupina tak proměnila jedinou ze čtyř nominací, včetně umístění Richarda Krajča mezi nejlepšími zpěváky. Těmi se stali Tomáš Klus a Anna K. Albem roku je Akrobat skupiny UDG, skladbou Run Run Run od zpěvačky Celeste Buckinghamové. O výsledcích rozhodly sms v hlasování fanoušků.

Foto: ČTK-Veronika Šimková

Ostravská kupina Kryštof

Článek

V dalších kategoriích si bronzové sošky z dílny výtvarníka Václava Česáka odnesli Kofe-in za videoklip Jediná, A Banquet jako objev roku, organizátoři festivalu České hrady obhájili loňské vítězství za akci roku a za film roku účastníci ankety označili dokument 9 a půl se skupinou Imodium. Za "průser roku" hlasující fanoušci považují prezidentskou amnestii.

Speciální cenu pořádajícího magazínu iReport si odvezli Chinaski. "Důvodů, proč jsme se jim rozhodli dát cenu, je několik. Kapele Chinaski je stejně jako Žebříku dvacet let, ale cena je především za to, že se tahle skupina tak dlouho drží na špičce tuzemské hudební scény," řekl ředitel cen Žebřík Jarda Hudec.

Foto: www.anketazebrik.cz

Vítězové ankety Žebřík 2012 si odnesou tyto sošky

Charitativní ocenění, s jehož udělováním pořadatelé ve spolupráci s Plzeňským krajem začali loni, získali The Tap Tap. "Chceme, aby i tahle záležitost měla něco společného s hudbou. Proto jsme loni tuto cenu předali Anetě Langerové a nadaci Světluška. Letos ocenění připadlo skupině tělesně postižených muzikantů The Tap Tap, před kterou smekám," uvedl Hudec.

Na pětihodinové večerní show, která se konala v Parkhotelu Plzeň před několika stovkami diváků, vystoupili například Chinaski, Nightwork, Mňága a Žďorp nebo Prago Union + Livě Band.

Domácí část ankety, která se konala po jednadvacáté, zahrnuje kromě českých a slovenských hudebníků také cizince dlouhodobě působící v ČR a na Slovensku. Tytéž kategorie jsou vypsány i pro zahraniční část. Přehled nominovaných je na www.anketazebrik.cz.

Show stejně jako loni moderovali Tomáš Hanák a Klára Vytisková. Pořadatelé před začátkem akce oznámili zahájení společných akcí s ekologickým serverem samosebou.cz, který ve spolupráci s hudebníky propaguje třídění odpadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám