Hlavní obsah

V Praze zahraje legenda britského trip hopu Portishead

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Legendární představitelé trip hopu, britská skupina Portishead, vystoupí 19. června v pražské Tipsport Areně na Výstavišti. Koncert je součástí evropského turné. Soubor libující si v nostalgických potemnělých náladách se stal jedním z hlavních představitelů žánru. Dokázal jej posunout využitím orchestru.

Foto: Charm music

Portishead na koncertě

Článek

"Jsme rádi, že se Portishead připojí ke jménům jako Radiohead, PJ Harvey, Tom Waits, The National nebo Morrissey, které jsme přivezli do České republiky také poprvé," uvedl Nick Hobbs z pořádající agentury Charm Music.

Portishead založili v roce 1991 zpěvačka Beth Gibbonsová s hráčem na klávesy a multiinstrumentalistou Geoffem Barrowem, který formaci pojmenoval po pobřežním městečku poblíž Bristolu, kde vyrůstal.

V roce 1994 vydali Portishead, jejichž třetím členem se stal kytarista Adrian Utley, debutové album Dummy, které se v Británii, i přes nechuť členů kapely k rozhovorům v médiích, setkalo s ohromným ohlasem jak u posluchačů, tak i kritiků. Deska získala prestižní Mercury Music Prize.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Beth Gibbonsová z Portishead

O tři roky později vyšlo druhé, eponymní album, které nepřekonalo vynikající debut. V roce 1998 ale vyšla skvělá živá deska Roseland NYC, kde soubor doprovází Newyorská filharmonie, jež dala písním další dimenzi. Bylo to jedno z nejlepších spojení rockové hudby s klasickými nástroji.

Po jeho vydání se však kapela rozešla a jednotliví členové se věnovali sólovým projektům a producentské práci, ještě ale nahráli spirituál Motherless Child s Tomem Jonesem na jeho desku Reload. V roce 2005 se Portishead opět dali dohromady a poprvé po sedmi letech koncertovali v Bristol Academy na benefičním koncertě pro oběti tsunami v roce 2004.

Třetí studiové album s názvem Third vyšlo v dubnu 2008. Na albu je i píseň The Rip, která obsadila první místo v celoroční Hitparádě Radia 1 za rok 2008. Loni skupina oznámila, že pracuje na nové desce.

Vstupenky v cenách od 890 do 1590 korun budou v prodeji od 11. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám