Hlavní obsah

Divokej Bill ve studiu dokončuje nové album 15

Právo, Jaroslav Špulák

Bezmála čtyři roky nevydala úvalská skupina Divokej Bill nové album. Loni navíc vůbec nekoncertovala v Čechách, zaměřila se na Slovensko a jiné státy. Letos se to ale změní: 12. dubna vyjde nové album s názvem 15, v polovině května vystartuje kapela na turné, při němž na patnácti koncertech oslaví nejenom vydání nového alba, ale též patnáct let existence.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kapela Divokej Bill pokračovala 2. března 2013 ve studiu Sono v natáčení studiového alba "15". Na snímku zleva Štěpán Karbulka, producent Pavel Karlík, Roman Procházka a zpěvák Vašek Bláha.

Článek

Ve studiu Sono v Nouzově se jde do finále. Všechny pěvecké a hudební party jsou již nahrané a skupina společně s producentem Pavlem Karlíkem písničky míchá a dává jim finální podobu. V sobotu odpoledne jsou přítomni zpěvák a kytarista Vašek Bláha, kytarista a zpěvák Roman Procházka a zpěvák Štěpán Karbulka. Tři mušketýři, kteří společně s Karlíkem tlačí nahrávání novinky tak, aby bylo v pátek 8. března hotovo.

„Jsme kapela, která neustále zkouší. Rok po vydání posledního alba Mlsná jsme nové skladby ještě nepřipravovali. Potom jsme se do toho ale pustili a loni jsme zalezli do studia, abychom nejdříve začali natáčet demosnímky a pak desku,“ říká Procházka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na snímku rozpis nahrávání jednotlivých stop a mixu.

Ve studiu od května, ovšem s přestávkami

V Sonu se poprvé objevili v květnu a po prázdninovém zahraničním turné se tam vrátili v září. Ne že by nahrávali nepřetržitě, to přišlo až letos v lednu, v poslední fázi práce na albu.

Několik písniček už má téměř finální podobu, a tak mi je Divokej Bill pouští jako ochutnávku. Singlem k nové desce bude Vstávej, sympatická rytmická hitovka, která má letní atmosféru, ovšem která prošla zajímavou cestou.

„Nahráli jsme ji pro rádia v takové taneční verzi,“ vysvětluje Procházka. „Zpětná reakce ale byla, že je moc taneční, a že rádia chtějí hrát typické skladby Divokýho Billa. Takže jsme ji udělali trochu rockovější. Zatím nevíme, jak se k ní rádia postaví nyní.“

Písnička Koně představuje tvrdší zvuk kapely, je o koních pod kapotou, koních, které pohánějí motorová vozidla. Aranžérsky složitější je skladba Všema deseti. Jsou v ní slyšet smyčce, což se opakuje i v písničkách Dolsin, s velmi povedeným písničkářským textem, a Půjdem dál. Posledně jmenovaná byla už na soundtracku k filmu Lidice. Kapela ji ale aktuálně opatřila živými smyčci, které ve studiu nahrál Apollon Quartet. Klasický zvuk Divokýho Billa reprezentují skladby Pekelník a Zamilovaná. Ta první je o svodech života, druhá má text spíše veselý.

„Připravili jsme patnáct písniček, z nichž jsme jedenáct vybrali na desku. Je pro nás důležité, že je s námi producent Pavel Karlík. Jeho přítomnost je v písničkách rozhodně cítit,“ tvrdí Procházka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kapela Divokej Bill pokračovala 2. března 2013 ve studiu Sono v natáčení studiového alba 15. Na snímku producent Pavel Karlík.

„Když mě nějaká kapela osloví, abych produkoval její album, mám vždycky stejné předsevzetí. Snažím se jí pomoci k tomu, aby nová deska byla důkladnější a nápaditější než ta, kterou vydala předtím,“ dodává Karlík.

Nový zvuk je více promyšlený

Po poslechu několika písniček je zřejmé, že Divokej Bill trochu posunul svůj zvuk. Je dospělejší, aranžérsky promyšlenější. Podle Vaška Bláhy jsou ale všechny skladby v základu nadále jednoduché a lze je hrát na kytaru u táboráku.

„Pavel mluvil i do textů. Stalo se mi, že jsem dopsal text k písničce Mašina a on mi potom zavolal a řekl, že mě to asi naštve, ale že ten text není dobrý. Musím říct, že měl pravdu, takže jsme to předělali. A předělali jsme text i dalším asi třem písničkám. Díky tomu jsme dosáhli větší údernosti, více se držíme tématu, prostě to víc sedí,“ přiznává Bláha.

Jak již bylo řečeno, v dubnu vyjde album. 11. května začne v Jihlavě turné, které skončí 29. června v Plzni. Bude čítat patnáct koncertů pod širým nebem.

„Chtěli bychom na turné zahrát co nejvíc písniček z nového alba a také pecky, které mají lidi rádi a chtějí je slyšet,“ konstatuje Štěpán Karbulka a s tajemným výrazem v obličeji dodává, že chystají i nějaké překvapení.

Reklama

Výběr článků

Načítám