Hlavní obsah

Nobelova cena pro Wintona: Do petice se zapojila Národní knihovna i režisér Mináč

Novinky, Klára Fischleinová
Praha

V bezprostřední blízkosti hrdinských skutků sira Nicholase Wintona, zachránce stovek československých zejména židovských dětí, byli ve středu večer účastníci besedy s režisérem Matějem Mináčem. Ta se uskutečnila v Národní knihovně v Praze. Filmař odkrývá příběh „českého Schindlera“ divákům už přes 15 let. Setkání se uskutečnilo kvůli podpoře petice za Wintonovu opětovnou nominaci na Nobelovu cenu míru.

Foto: Archiv Národní knihovny České republiky

Matěj Mináč ukazuje kopii knihy, která dokumentuje Wintonovu předválečnou záchranu československých dětí.

Článek

Účastníci středečního setkání s režisérem Matějem Mináčem nejprve zhlédli dokumentární film Síla lidskosti, který je jedním ze čtyř, v nichž se slovenský filmař věnuje životu a činům sira Nicholase Wintona. Po promítání v 1. patře Národní knihovny v pražském Klementinu následovala diskuse. V ní se tázající dozvěděli více o osobnosti Brita, který zachránil před jistou smrtí v koncentračních táborech 669 dětí z tehdejšího předválečného Československa.

„Wintona nudí, když mu lidé děkují za život. Má rád humor, chce všechny hlavně bavit,“ vypráví Mináč. Dál mluví o tom, že si Nicholas Winton na ocenění nijak zvlášť nepotrpí. To, co v roce 1939 udělal, považuje za pouhou slušnost, nic výjimečného. Když se dozvěděl o tom, že se čeští studenti opětovně snaží o jeho nominaci na Nobelovu cenu míru, řekl Mináčovi: „Jsem dost starý a cítím se dobře, ale moje střecha to nevydržela.“ Peněžní ocenění spjaté s významnou cenou, by tedy prý rozdělil mezi charitu a opravu svého domu.

Foto: Archiv Národní knihovny České republiky

Komorní prostředí besedy umožňovalo divákům, aby se režiséra Mináče po promítání dokumentu ptali na vše, co je zajímalo.

Návrh na nominaci Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru vzešel od České republiky v minulosti už dvakrát. Poprvé v roce 2008, znovu pak o tři roky později. Tentokrát petici navrhující Wintonovu nominaci sepsali studenti gymnázia Open Gate. Jejich iniciativu na besedě s Matějem Mináčem popsal předseda studentů tohoto gymnázia Tomáš Titěra. Setkání se účastnil také ředitel Národní knihovny Tomáš Böhm a starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Petici doposud podepsalo více než 166 tisíc lidí.

Finální sčítání petičních podpisů proběhne za více než čtvrt roku. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ale odeslala návrh na Wintonovu nominaci předsedovi norské Nobelovy komise už letos v lednu.

Anketa

Myslíte, že si Nicholas Winton Nobelovu cenu míru zaslouží?
Ano
99 %
Ne
1 %
Celkem hlasovalo 1201 čtenářů.

Reklama

Související články

Nickyho rodina vstoupila do amerických kin

Celovečerní dokument s hranými scénami Nickyho rodina režiséra Mateje Mináče vstoupil o víkendu do distribuce amerických kin. Snímek na festivalech získal 31...

Výběr článků

Načítám