Hlavní obsah

Šéfem pražských symfoniků chce být i Bohumil Kulínský

Ředitelem pražského symfonického orchestru chce být mimo jiné dirigent a bývalý dlouholetý sbormistr pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský, který byl v minulosti odsouzen za zneužívání nezletilých dívek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohumil Kulínský

Článek

Do výběrového řízení se přihlásil rovněž bývalý šéf Státní opery Praha Oliver Dohnányi či bývalý programový ředitel pražských symfoniků Petr Daněk. Seznam uchazečů s jejich koncepcemi zveřejnil v pondělí pražský magistrát na internetu.

Do výběrového řízení na ředitele Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK se přihlásilo 11 lidí, uzávěrka byla minulý týden. Nový šéf by měl být jmenován k 1. květnu 2013.

Bývalý sbormistr Bambini di Praga Kulínský se loni po několika letech vrátil na hudební scénu. Sbor v minulých letech po téměř čtyřicetiletém působení zanikl, vliv na to měla Kulínského kauza. Soud v roce 2009 udělil Kulínskému trest 5,5 roku odnětí svobody za zneužívání nezletilých dívek, v roce 2011 byl podmínečně propuštěn. Kulínský svou vinu vždy popíral.

Uznávaný dirigent Dohnányi byl do roku 2007 šéfdirigentem orchestru Národního divadla, působil také jako ředitel opery Slovenského národního divadla a šéf opery Národního divadla moravskoslezského. Jako hostující dirigent vystoupil v mnoha světových operních domech a dirigoval významné orchestry celého světa. V roce 2010 vedl Státní operu Praha. Po půl roce ale rezignoval.

Bývalý ředitel rezignoval po kritice

Bývalý programový šéf pražského symfonického orchestru Daněk se hlásil i do původního výběrového řízení, které ale Praha nakonec loni na podzim zrušila. Odborná komise totiž nedoporučila ani jednoho ze čtyř přihlášených kandidátů.

Mezi přihlášenými je rovněž dirigent Jaromír Krygel, Jaroslav Šefrna, který mimo jiné působí jako vedoucí koncertního jednatelství FOK, dále dirigent a houslista Oldřich Vlček. Dalšími kandidáty jsou Florian Haug, Tereza Kramplová, Matěj Vyskočil, Jakub Chalupa a Daniel Sobotka.

Minulý ředitel orchestru Ilja Šmíd sám rezignoval poté, co čelil dlouhodobé kritice od svých spolupracovníků. Praha konkurz už loni jednou vypsala, nového ředitele orchestru ale kvůli nízkému počtu uchazečů nevybrala.

Reklama

Související témata:

Související články

Budoucnost Bambini di Praga zatím nejasná

Po podmínečném propuštění bývalého sbormistra dětského sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského z vězení se budoucnost sboru jeví dost nejasně. Samotný...

Výběr článků

Načítám