Hlavní obsah

Šumperská realita Řekovi k pivu nesedla

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytici regionálních témat Divadla Šumperk zvětšila původní hra Ondřeje Elbla V pátek v 7 U Řeka. Realizační tým sliboval novinku žhavé aktuální. U Řeka je totiž pod Jeseníky pojem podobný jako třeba v Brně U Stopků nebo v Praze U Pinkasů. Tu hospodu znají všichni a dostat se do ní třeba v sobotu, o tom si můžete nechat zdát.

Foto: Jiří P. Kříž

Jiří Bartoň (Herec) a Dana Růžičková (Inženýrka, jeho finanční poradkyně)

Článek

Začali s tím Šumperští hned poté, co divadlo po nikdy uspokojivě vysvětleném požáru o vlásek uniklo záměru první české privatizační vlny proměnit jeho budovu na kasino. Kladivo na čarodějnice, Zánik samoty Berghof, hry o Eskymo Welzlovi nebo o zakladateli jesenických lázní Vincenzi Priessznitzovi.

Chmury a zmary

V pátek v 7 U Řeka úspěšnou inscenační řadu nerozšíří. Naléhavě se ukazuje, jak divadlu neprospívá nepřítomnost dramaturga, který - když už nic jiného - dokázal by vedení divadla varovat, v lepším případě přesvědčit, že ne všechny texty Ondřeje Elbla, které si většinou sám režíruje, měly dojít až do fáze konfrontace s diváky.

Jeho současnost, to je balábile vtípků o nedávné prezidentské volbě nebo o světě tvořeném mediálním obrazem přítomnosti jako seriálu skandálů, popřípadě stále stejných předpovědí o tentokrát již nevyhnutelném a definitivním konci světa. Lidé U Řeka: Štamgast čte v koutě noviny (Petr Král) a kibicuje ostatním jejich katastrofické vize. Matce (Olga Kaštická) se z ciziny vrací neúspěšný synek (Matěj Kašík) se zkušenostmi ještě chmurnějšími, než jsou ty české.

Mladou holku (Vendula Nováková) zbouchne její Belmondo (Tomáš Krejčí), tč. na pervitinu. Finanční poradkyně (Dana Růžičková) radí místnímu herci (Jiří Bartoň), kterému není co radit, protože výše jeho týdenního příjmu, jak se ta rádkyně domnívá, je ve skutečnosti gáží roční. Nositelkou pionýrského telecího televizního optimismu šířeného od časů Terezy Pergnerové je Bohdana Pavlíková.

Promarněná šance

Všemu vévodí číšník Petr Komínek, a protože lidi před hospodou sázejí od kořenů odříznutou lípu a při tom překopnou kabel, konec světa naštěstí přichází po hodince a čtvrt... Je to všechno šito jehlou horkou tak, že ve sledu scének se ztrácí i sdělení typu: „Můj muž má sedm tříd. Čím se živí? Financema.“ Lidi přišli na komedii, ale postupně koprní, otrlejší usínají. V Šumperku velice promarněná šance.

Divadlo Šumperk - Ondřej Elbel: V pátek v 7 U Řeka. Režie Ondřej Elbel, scéna Jaroslav Záděra, kostýmy Martina Zwyrtek, hudba Děti kapitána Morgana (texty Pavla Ambrože Homéra a Milana Kozelky). Česká premiéra 16. února 2013.

Celkové hodnocení 30%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám