Hlavní obsah

Chystá se další film Král Šumavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární postava Krále Šumavy, který po roce 1948 pomáhal lidem opouštět nesvobodné Československo přes šumavské lesy a rašeliniště, by mohla dostat novou filmovou podobu. Snímek se připravuje podle životopisného románu, který o nepolapitelném převaděči Josefu Hasilovi napsal David Jan Žák a který loni vydalo nakladatelství Labyrint.

Článek

O látku má zájem několik českých producentů a režisérů. "Do konce února se povedou jednání se zájemci o zfilmování, do té doby jména nechceme zveřejnit," řekl majitel nakladatelství Labyrint Joachim Dvořák.

Mezi zájemci jsou podle něj velmi známá jména. "Protože již máme zkušenosti z předchozích filmových adaptací našich knih (Grandhotel, Alois Nebel), věřím, že budeme mít šťastnou ruku a vybereme správný tým. Finální rozhodnutí bude pochopitelně na panu Žákovi," doplnil Dvořák. Zpracování Hasilových osudů si podle něj o zfilmování samo říká.

Žákova kniha se loni zařadila mezi nejčtenější české tituly. Po několika dotiscích se prodalo celkem přes 13 000 výtisků. Tento týden titul vyšel také jako e-kniha. Spisovatel a novinář Žák věnoval studiu archivních pramenů i rozhovorům s pamětníky pět let. Cenné informace získal přímo od Josefa Hasila, který od poloviny 50. let žije v USA. Pokusil se ukázat skutečnou podobu Krále Šumavy, jehož většina čtenářů zná pouze ze stejnojmenného filmu Karla Kachyni z roku 1959.

Film si i přes jednoznačnou politickou ideologizaci příběhu našel početné diváky, jen v kinech jej viděly více než čtyři milióny lidí. Diváckou oblibu zaznamenal pro své westernově dobrodružné ztvárnění v přitažlivé šumavské krajině. Atmosféru zručně natočeného filmu oceňují fanoušci i dnes - v populární webové Česko-Slovenské filmové databázi má od nich 72 procent.

Utekl před komunistickou oprátkou

Josef Hasil, kterého jako Krále Šumavy označovala ve svých materiálech Státní bezpečnost, se narodil v roce 1924 na Šumavě. Za druhé světové války byl nuceně nasazen v Pasově, v březnu 1945 utekl do Čech a do konce války se skrýval v jeskyni a dělal spojku u partyzánů. Po válce nejprve pomáhal střežit hranici v policejní uniformě tehdejšího Sboru národní bezpečnosti, po únoru 1948 se stal obávaným soupeřem komunistické diktatury.

Koncem roku 1948 byl zatčen a za zločin úkladů proti republice ho odsoudil nechvalně známý soudce a prokurátor Karel Vaš k devíti letům vězení. Po půl roce se Hasilovi podařilo utéct a za dramatických okolností se dostal na Západ. Pracoval pro americké zpravodajské služby a pokračoval v převádění přes hranice. V roce 1954 odjel do USA. Přestal působit jako agent a pracoval v různých profesích. V roce 2001 mu prezident Václav Havel udělil Medaili Za hrdinství.

Reklama

Výběr článků

Načítám