Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Alex Koenigsmark

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po několikaletém boji s těžkou nemocí zemřel ve středu dopoledne dramatik, scénárista, spisovatel a glosátor života Alex Koenigsmark. Právu to sdělila jeho partnerka Viktoria Hradská. V květnu by mu bylo 69 let.

Foto: Veronika Šimková, ČTK

Alex Koenigsmark

Článek

Plzeňský rodák se učil kameníkem, vystudoval Střední školu sochařsko-kamenickou v Hořicích, absolvoval FAMU a krátce pracoval na Barrandově coby dramaturg. Jako novinář a spisovatel pak působil na volné noze. S jeho texty se mohli seznámit i čtenáři Práva.

Psal rozhlasové hry, dramatizace cizích i vlastních látek. Je mimo jiné autorem her Edessa, V posteli s Kressidou nebo Adié, miláčku. Jiří Svoboda natočil podle jeho scénáře film Jasnovidec, Karel Smyczek Závist, podílel se na filmu Juraje Herze Přezůvky štěstí. Televizní film Mario a kouzelník, jehož scénář napsal, vyhrál Zlatou nymfu v Monte Carlu.

K jeho nejlepším prózám patří román Černá krev, parodie o zneužití médií, zasazená do Horních Uher v době Rakousko-Uherska. Svůj suchý, anglický humor využíval i v komentářích a fejetonech. Byl nositelem ceny Evropský fejeton roku. Jejich soubor vydal s názvem Jak se stal Rockefeller miliardářem. Z úcty ke Zdeňku Podskalskému napsal spolu s jeho partnerkou vzpomínkovou knihu Jiřina Jirásková osobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám