Hlavní obsah

Berlínští andělé slétli k Andělovi na Smíchov

Právo, Jiří P. Kříž

Petr Štindl s Dodo Gombárem mají rádi sebevražedná témata. Potvrdili to, když se pustili do divadelní adaptace proslulého filmu Wima Wenderse a Petra Handkeho Nebe nad Berlínem (1987, cena za nejlepší režii v Cannes) a položili hlavu na špalek v smíchovském Švandově divadle.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Klára Cibulková (Manažerka), Stanislav Šárský (Homér)

Článek

Nebyli první, kdo se o to pokusili: Británie (2003), Dánsko (2005), USA/Holansko (2006), Rakousko (2010). Srovnávat nemohu, ale smrt se zejména režisérovi Štindlovi vyhnula, neboť také na levý břeh Vltavy se slétli strážní andělé. A kdo ví, možná zrovna ti berlínští.

Poezie mezi světy

Vznesli se pak všichni nad Anděla, aby jako v čase vzniku filmu v rozděleném Wendersově městě, jemuž poezii do díla vdechl slovinský Rakušan Handke, pohlédli z ptačí perspektivy na zapomenutou lavičku na chodníku velkoměsta, na hodiny odměřující naše dny a na odlidštěný prosklenou budovu, středobod událostí a osudů.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Patrik Děrgel (anděl Cassiel), Klára Cibulková (Manažerka), Marek Pospíchal (anděl Damiel)

Na lidi v tom sídle, na jeho umělce, manažery, vizionáře, ubožáky, bosse. Jejich cesty se míjejí, a přece se v jedné chvíli protnou. A mezi nimi andělé: chránící, nestíhající, ale i toužící, zamilované; stejně jako lidé kolem nich touží po štěstí a po naději, za které jsou ochotní vyměnit i vlastní nesmrtelnost.

Berlín je přítomný jen na fotografické části scénografie Lucie Labajové. A jak ubývá šedivé beznaděje, stává se svět barevnějším. Také zásluhou kostýmů Hany Knotkové. Atmosféru rozhraní mezi světy prozařuje a prozvání David Rotter. Kolikrát já už jeho hudbu chválím. V Nebi nad Berlínem je tak ukázněně nenápadná, až je krásná.

Dcera anděl, otec bývalý

Těžší na scéně ro mají andělé: Marek Pospíchal, Patrik Děrgel, Kristýna Frejová. Jsou tiší, a mocní jen když objímají. Damiel (Pospíchal) není první, komu se zachtělo být raději člověkem. Bývalým poslem nebeským je také Herec. Ladislav Frej v záměrném zcizovacím sebezpytu je nejživější postavou inscenace.

Foto: Jiří P. Kříž

Zuzana Onufráková (anděl Marion), Kristýna Frejová (anděl Rafaela)

Klára Cibulková a Zuzana Onufráková (Manažerka a anděl Marion) zastupují křehké hledání, něhu, cestu z osamění. Nesrovnávejme s filmem. Divadelní inscenace je jím inspirovaná, míří ale k našim dnům. Smíchovské Nebe je projektem naléhavým.

Celkové hodnocení: 80 %

Švandovo divadlo Praha - Wim Wenders, Peter Handke: Nebe nad Berlínem

Adaptace Petr Štindl, Dodo Gombár.

Režie Petr Štindl, dramaturgie Lucie Kolouchová, hudba David Rotter, scéna Lucie Labajová, kostýmy Hana Knotková.

Česká premiéra 19. ledna 2013 ve Švandově divadle Praha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám