Hlavní obsah

Zemřel Karel Čáslavský

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Filmový historik a režisér Karel Čáslavský v noci na středu zemřel ve věku 75 let. Uvedla to Česká televize, s níž spolupracoval. Veřejnosti je znám jako průvodce mnoha pořady o historii a také jako poradce z pořadu Videostop.

Zemřel Karel ČáslavskýVideo: Česká televize

 
Článek

Karel Čáslavský pocházel z Lipnice nad Sázavou, kde se narodil 28. ledna 1937. Absolvoval střední filmovou školu, nastoupil ve Filmovém studiu Barrandov jako asistent produkce a později pracoval jako asistent režie u filmů jako Smrt si říká Engelchen nebo Červnové dny. Jako odborný poradce pomáhal se slavným Videostopem nebo s filmy Všichni moji blízcí a Obsluhoval jsem anglického krále.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Karel Čáslavský na archívním snímku z roku 1990

Více než filmová tvorba ho proslavil zájem o historii a archivářství. Dlouhá léta provázel pořady Hledání ztraceného času, Vltava v obrazech nebo Komik a jeho svět.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Karel Čáslavský ve filmovém archívu

"Strávili jsme spolu hodně let, ale v kontaktu jsme byli vlastně pořád, i když v poslední době už jen po telefonu. Byl jakýmsi mým přítelem 'na telefonu', když jsem potřeboval poradit, protože neměl čas a sílu, aby se mnou šel v pokračování Videostopu dál," řekl ČTK Jan Rosák. Myslí si, že jeho duch i fluidum v tom byly dál. Už tím, že jeho následovníci v rolích arbitrů ho často zmiňovali.

"Když jsme kdysi společně dělali scénáře, on se věnoval starým filmům, které měl v malíčku, a já připravoval ty novější. Dnes ho mohu maximálně tak trochu nesměle parafrázovat. Velice často si ho připomínám. Před časem mi po telefonu řekl, že ti mladí dnes o starých filmech nic nevědí - a já mu musím bohužel velice často dát za pravdu," dodal Rosák.

Čáslavský byl odborníkem na němý film a na americkou grotesku, stejně tak ale miloval české filmy. Velmi obdivoval období 1. republiky. Od předsednictva Masarykova demokratického hnutí obdržel v roce 2002 Čestnou medaili T. G. Masaryka.

Foto: René Volfík, ČTK

Karel Čáslavský

V roce 2009 byl uveden do Dvorany slávy při vyhlašování ankety TýTý.

Kromě toho byl i spoluautorem knih Hvězdy českého filmu 1 (s Václavem Merhautem a Ondřejem Zahradníčkem) a Hvězdy českého filmu 2 (s Václavem Merhautem a Tomášem Řízkem).

Čáslavský byl vdovec, manželka Květoslava zemřela v roce 2006. Měl syna Petra a dceru Helenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám