Hlavní obsah

Kulínský při svém návratu dirigoval před téměř prázdným sálem

– Praha

Bývalý sbormistr pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský se v pondělí po několika letech vrátil na hudební scénu. Koncert ve Smetanově síni, při kterém dirigoval komorní orchestr Virtuosi Pragenses a vokální skupinu KrisKrosKvintet, se uskutečnil před téměř prázdným sálem. Podle pořadatelů dorazily necelé dvě stovky lidí. Kulínský byl odsouzen za zneužívání nezletilých dívek a loni byl podmíněně propuštěn z vězení.

Článek

Vystoupení zahájilo speciální koncertní sérii nazvanou Comeback Kulínský. Kulínský ji připravil ve spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem České doteky hudby a Obecním domem.

Se souborem Virtuosi Pragenses a skupinou KrisKrosKvintet vystoupí ještě na koncertech 23. prosince a 2. ledna. Speciální hostem koncertu byl houslista Jan Mráček - mladý vítěz soutěže Pražského jara, který přednesl Mozartův Koncert pro housle a orchestr č. 5. Stejnou skladbu zahraje na koncertu 2. ledna druhý host, houslový virtuóz Ivan Ženatý.

V programu zazněla díla Mozarta, Corelliho a Haydna. Na závěr KrisKrosKvintet, uskupení mladých umělců, kteří patří k bývalým žákům Kulínského, zazpíval směs koled a vánočních zpěvů. Sbormistrovu výzvu ke společnému zpěvu obecenstvo nevyslyšelo.

Soud v roce 2009 udělil Kulínskému trest 5,5 roku odnětí svobody za zneužívání nezletilých dívek, sbormistr si po uplynutí poloviny této doby podal žádost o propuštění. Loni byl z vězení podmíněně propuštěn. Nesmí deset let pracovat s mládeží. Kulínský se podle rozsudku provinil tím, že na zájezdech a soustředěních sboru osahával 19 mladých svěřenkyň na intimních partiích, přičemž se šesti z nich souložil. Osmi z dívek v době zneužití ještě nebylo 15 let. Kulínský svou vinu vždy popíral.

Slavný pěvecký sbor Bambini di Praga založili v roce 1973 Kulínského rodiče Blanka a Bohumil. Loni po téměř čtyřiceti letech svou činnost ukončil. Vliv na jeho zánik měla Kulínského kauza, která začala v roce 2004 a výrazně omezila koncertní činnost. Podle ředitele festivalu České doteky hudby Miroslava Matějky je Kulínského koncertní projekt symbolicky uváděn v čase vánočním a novoročním, který je tradičně vnímán jako čas smíření a nových začátků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám