Hlavní obsah

Zemřel tvůrce medvědů od Kolína Břetislav Pojar

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

V pátek večer náhle zemřel známý filmový scenárista a režisér animovaných filmů Břetislav Pojar. Krátce před smrtí oslavil devětaosmdesáté narozeniny, řekl jeho student a kolega, producent Michal Podhradský.

Břetislav Pojar stál za legendárním seriálem pro děti Pojďte pane, budeme si hrát

 
Článek

Autor slavných seriálů, jako například Potkali se u Kolína, se narodil v roce 1923 v Sušici. Studoval na AVU a na Vysoké škole architektury, ale studium nedokončil. Za války už začal pracovat jako kreslíř v Ateliéru filmových triků. Stál u zrodu legendárního studia Bratři v triku.

Jeho režijní debut, pohádku Perníková chaloupka, už si dnes málokdo pamatuje, zato si téměř všichni pamatují "vypečené" medvědy, kteří se potkali u Kolína. Doprovodný text k jejich příhodám četli Rudolf Deyl mladší a později František Filipovský.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Břetislav Pojar zemřel 12. října, nedlouho po devětaosmdesátých narozeninách.

Velmi slavné jsou také seriály Dášeňka a Jája a Pája nebo film Fimfárum 2. Film Lev a písnička získal Grand Prix na prvním ročníku festivalu animovaného filmu v Annecy. Pojar pak léta pracoval pro kanadskou společnost National Film Board a točil i filmy na objednávku OSN.

Celkově Pojar vytvořil desítky snímků, většinou kreslených či loutkových, a za svou tvorbu získal mnoho cen na domácích i zahraničních festivalech. Roku 2007 obdržel na MFF v Karlových Varech z rukou herečky Renée Zellwegerové Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

Pojar byl také častým členem porot významných světových přehlídek animované tvorby a důležitou součástí jeho práce byla pedagogická činnost. Byl jedním ze zakladatelů katedry animované tvorby na FAMU a také jejím prvním vedoucím.

Pojarovým krédem bylo, aby jeho animované snímky byly srozumitelné na celém světě. "Proto jsem i dost filmů udělal tak, že nepotřebovaly slovní vysvětlení. Trochu mi to bylo líto, protože čeština je krásná řeč, když s ní člověk pracuje. Ale zase má tu nevýhodu, že se těžko exportuje," řekl před lety. Rezervovaně se stavěl k novým technologiích animace: "Vždycky je důležité, co se vám zrodí v hlavě, to je předpokladem úspěchu."

Nejznámější díla Břetislava Pojara:

Fimfárum 2

Jája a Pája

Dášeňka

Potkali se u Kolína

V roce 2003 mu byla na filmovém festivalu ve Zlíně udělena cena za celoživotní přínos filmu pro děti a mládež. V roce 2008 pak bylo Břetislavu Pojarovi uděleno státní vyznamenání Medaile Za zásluhy II. stupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám