Hlavní obsah

Želary se stávají šperkem Rokoka

Právo, Jiří P. Kříž

Souběhu filmu a divadla má být letos věnován brněnský červnový mezinárodní festival Divadelní svět. Příspěvkem výjimečně hodnotným k tomu tématu jsou Želary podle knížek nestárnoucí dvaadevadesátileté Květy Legátové. Pro pražské Divadlo Rokoko je adaptovala dramaturgyně Věra Mašková. Je to určitě její práce nejlepší.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Vasil Fridrich (Joza) a Evellyn Pacoláková (Eliška alias Hanule)

Článek

Želary v Městských divadlech pražských nastudoval ve velkou režisérskou osobnost zrající Pavel Khek. Stojí za to zajet aspoň na jeho Fausta do Mladé Boleslavi… Stvořil inscenaci, která se hned po premiéře zařadí k stoličním divadelním uhranutím. Přesvědčivý celek se špičkovými hereckými výkony!

Kopanice na jevišti

Vynikající hudba Davida Hlaváče inspirovaná Sušilovými sbírkami a harmoniemi Horňácka a Kopanic (ani Miloš Stědroň a Leoš Janáček by se za ten karpatský part nemuseli stydět). Dominantní sólový cimbál. Anebo klarinety hudeckých muzik. Pražáci na jevišti zvládli mimořádně přesvědčivě i nezbytné vícehlasy mollových nápěvů.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Evellyn Pacoláková v hlavní roli odbojářky, doktorky Elišky alias Hanule.

Scénografie Michala Syrového: kopaničářské stavení v kopcích Bílých Karpat, kde se počítá i s jeho přestavbami. Základním stavebním prvkem jsou trámy připomínající ještě nenaporcované železniční pražce. Scéna umí zahrát i devastaci morálky a beznaděj válečného běsu v krajině, kam ani bůh nedohlédne.

Kostýmy Agnieszky Páté-Oldak ve znamenitém náznaku a v kontrastech vystihují Prahu 40. let, chudobný a drsný horský slovácký venkov i střídající se represívní moc oděnou do stále stejných kožených kabátů.

Jitka Smutná se rozpomněla na moravskou zkušenost. Její Lucka, kořenářka (karpatská bohyně) a rovná baba, co i do kostela chodí na kořalku, má dobře prořízlou hubu a nic ji neporazí. Evellyn Pacoláková v hlavní roli odbojářky Elišky je Maryša naruby. Z odporu a strachu z okolnostmi vynuceného partnera se rodí cit, vztah. Joza Vasila Fridricha je hromotluk s křehkou duší. Ta je zakletá i v zuřivci Jurigovi Lukáše Jurka.

Hrdinství bývá neokázalé

Vynikajících figurek moravsko-slovenského pomezí, vysvobozených z Legátové Jozovy Hanule je ovšem mnohem víc. Rezignovaný, zpustlý a přece lidský doktor Beníček Oldřicha Víznera je jako vystřižený z beznadějí Čechova. Nešťastný sluha Páně v bezbožném, smilstvem a zbojnictvím zkaženém kraji Jaromíra Noska.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Evellyn Pacoláková (Eliška alias Hanule) a Vasil Fridrich (Joza)

A což teprve Žeňa Veroniky Janků! Život se s ní nemazlil, ona je ale stále přátelská a plná života. Ještě netuší, že její konečné martirium přijde s osvoboditeli. A Jurigova Juliška Diany Šoltýsové, anděl týraného milosrdenství s katarzí mateřství. To všechno k tragické pointě nadčlověčího zla spějící…

Želary v Rokoku, podivuhodný příběh o minulosti, jsou strhující inscenací nabitou emocemi. O naší přítomnosti říkají víc, než si troufáme a chceme vědět.

Celkové hodnocení: 85 %

Městská divadla pražská - Květa Legátová: Želary

Divadelní adaptace a dramaturgie Věra Mašková. Režie Pavel Khek, scéna Michal Syrový, kostýmy Agnieszka Pátá-Oldak, hudba David Hlaváč, pohybová spolupráce Lucia Kašiarová a Petr Nůsek.

Česká premiéra 10. a 12. března v Divadle Rokoko.

Reklama

Související témata:

Související články

Podrazům na ruský způsob v Česku rozumíme

Nominace inscenace, herců a celého Divadla v Dlouhé na letošní ceny Alfreda Radoka nenechává jednu z nejlepších českých scén usnout na vavřínech. Do roku 2012...

Život má plynout jako ustavičné prázdniny

Nominace Reduty na Cenu A. Radoka v kategorii Divadlo roku, Mikuláškových European na Inscenaci roku, a umístění na druhém místě za Pražským komorním divadlem...

Výběr článků

Načítám