Hlavní obsah

Cenu kritiků dostali Sedláček i Javorský

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Rodina je základ státu režiséra a scenáristy Roberta Sedláčka ovládl sobotní druhý ročník Cen české filmové kritiky. Uspěl ve čtyřech z jedenácti kategorií.

Foto: Petr Horník, Právo

Režisér a scenárista Robert Sedláček (výřez)

Článek

„Můj přítel, spisovatel Zdeněk Zapletal mi jednou řekl, že věci k nám přicházejí, až už o ně nestojíme. Já bych mu teď jenom vzkázal, že to není zas tak špatný,“ prohlásil Sedláček, jenž sám dostal cenu za scénář a režii a jako producent spolu se svým kolegou Radimem Procházkou převzali i cenu za nejlepší film.

Čtvrté ocenění pro stejný snímek získala Simona Babčáková za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. „Českým filmům bych popřála hlavně loajální diváky, kteří by na ně chodili do kina. Já vím, že jsem teď trochu didaktická, ale my to děláme pro vás,“ obrátila se herečka přímo do kamer České televize, která předávání přenášela v přímém přenosu. Mimochodem Babčáková je jediná, která obhájila vítězství z prvního ročníku. Tehdy uspěla s rolí v jiném Sedláčkově filmu Největší z Čechů.

Rodina je základ státu vypráví příběh manažera, který od svých nezákonných přešlapů uniká spolu se svou nic netušící rodinou mimo civilizaci. V lednu film vstoupil znovu do kinodistribuce a pokusí se napravit svou prozatím chabou návštěvnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Režisér a scenárista Robert Sedláček s cenou.

Dvě ceny si z večera, jímž provedl trochu nejistě Ondřej Vetchý, odnesl debut režiséra Zdeňka Jiráského Poupata. Kritikům se na snímku o ztrátě životní naděje v jednom průmyslovém českém městečku líbil herecký výkon Vladimíra Javorského a poetická kamera Vladimíra Smutného. Ve stejném počtu kategorií uspělo i drama režiséra Jana Hřebejka Nevinnost.

„Vidíte, že se aspoň na něčem shodneme,“ vzkázal sám Hřebejk kritikům při přebírání ocenění za nepřítomnou Annu Geislerovou. Za herecký výkon v Nevinnosti cenu obdržel také Hynek Čermák. Hudební složka slavnostního večera v pražském klubu SaSaZu pak byla v režii tvůrčího týmu animovaného snímku Alois Nebel. Nejen že byli Petr Kružík a Ondřej Ježek odměněni za nejlepší původní hudbu, ale k vrcholům večera patřila rovněž živě zahraná píseň Stínohry ze stejného filmu v podání Jaromíra Švejdíka a skupiny Umakart.

Letos bylo ve dvou kolech hlasování osloveno 58 filmových kritiků včetně dvou z deníku Právo. Jak kdo volil, si můžete dohledat na internetových stránkách www.filmovakritika.cz.

Z 25 hraných filmů a 21 dokumentárních bylo nakonec oceněno jen šest. Bez nominace se mimo jiné musely obejít snímky Lidice, Odcházení, Nic proti ničemu nebo Muži v naději.

Reklama

Výběr článků

Načítám