Hlavní obsah

Folkové osobnosti Šafránu pokřtí souborné vydání nahrávek

– Praha

Na křtu souborného vydání nahrávky folkového sdružení Šafrán se v sobotu sejdou v pražském divadla Archa jeho klíčoví představitelé, Zahrají Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Vlastimil Třešňák i Dagmar Andrtová Voňková, Petr Lutka a Zuzana Homolová.

Článek

Šafrán, sdružující folkové písničkáře, vznikl roce 1972. V jeho centru stáli Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Vlasta Třešňák: Patřili k němu také Petr Lutka, Dáša Voňková, Vladimír Veit, Jan Burian, Jiří Dědeček. Jediným slovenským zástupcem byla Zuzana Homolová

Všichni se výrazně podíleli na podobě tuzemské písničkářské a folkové scény. Homolová a Hutka se obrátili k lidové písni, z níž čerpala i Voňková, která navíc přišla s originálním stylem hry. S lety trochu vyčpěl jen patos.

Písničkáři ze Šafránu byli jedněmi z prvních, na které se zaměřil normalizační režim vedle undergroundové scény okolo Plastiků. Hutka a Veit byli nuceni emigrovat stejně jako Jiří Pallas, která sdružení dal dohromady.

Koncert je uspořádán ve spolupráci s vydavatelstvím Galén, které v těchto dnech vydává hned čtyři tituly. Vychází především komplet 2CD Šafrán. Nahrávky 1968-1976, který tvoří všechny dochované studiové nahrávky včetně dosud nezveřejněných. Dále vychází titul Jaroslava Hutky Tak jako květ (nahrávky pro Svobodnou Evropu z roku 1986) a koncertní dvojalbum Včerejší vydání dvojice Vladimír Merta a Jan Hrubý. Poslední jsou pohádky Vlastimila Třešňáka The vole - Hraboš hrdina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám