Hlavní obsah

Rodina a kolegové se rozloučili s hercem Bořivojem Navrátilem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové rodiny, přátelé a milovníci hereckého umění Bořivoje Navrátila, který zemřel 31. října ve věku 78 let, zaplnili obřadní síň strašnického krematoria v Praze.

Pohřeb Bořivoje NavrátilaVideo: Novinky

 
Článek

Rozloučili se s oblíbeným umělcem, který ztvárnil přes stovku rolí v Národním divadle i na dalších scénách, objevil se v mnoha filmech, televizních seriálech a inscenacích, často a rád účinkoval v rozhlase i v dabingových studiích. Přišli i jeho žáci, které vychoval na konzervatoři a na divadelní fakultě.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohřeb Bořivoje Navrátila

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Somr

U katafalku s rakví byly věnce od ministerstva kultury, Herecké asociace a nadace Život umělce, Českého rozhlasu a producentů filmu Maharal a seriálu Ulice. Květiny poslali například také ředitel Národního divadla, Činoherní klub, Švandovo divadlo a Divadlo Na zábradlí.

Balzerová, Vránová, Hrušínský...

Mezi přítomnými byli Eliška Balzerová, Eva Hudečková, Rudolf Hrušínský, Gabriela Vránová, Pavla Tomicová, Carmen Mayerová, Dalimil Klapka, nový prezident Herecké asociace Jiří Hromada a Josef Somr. "Vzpomínám na něj jako na výborného kolegu a kamaráda, který mi nezištně pomáhal, když jsem přijel do Prahy a neměl kde bydlet," řekl Somr novinářům.

Foto: Petr Horník, Právo

Eliška Balzerová

Bořivoj Navrátil se narodil v roce 1933 v Kroměříži, po studiu Janáčkovy akademie múzických umění v Brně získal v roce 1956 první angažmá v Českém Těšíně. Poté působil v Opavě a Ostravě, než v roce 1961 přišel díky Otomaru Krejčovi do Národního divadla, kde strávil 31 let. Byl pak členem Divadla Na zábradlí a hostoval na dalších jevištích včetně spolku Kašpar, Činoherního klubu a Violy.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Somr a Eliška Balzerová

V březnu 2012 bude mít premiéru snímek Tomáše Krejčího Poslední z Aporveru, ve kterém Navrátil ztvárnil "věštce zkázy". Měsíc předtím se v kinech objeví film Tomáše Magnuska Školní výlet, ve kterém si také zahrál.

Reklama

Výběr článků

Načítám