Hlavní obsah

Nejlepší Halibut míří od Moravy k Vltavě

Právo, Jiří P. Kříž

Některé inscenace se na svět klubou dlouho. Krejčíkově verzi Penziónu pro svobodné pány Seana O´Caseyho, které se ve Slováckém divadle zmocnil, jak jinak, proti vůli třiadevadesátiletého klasika českého filmu, Igor Stránský, to trvalo patnáct měsíců.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Zdeněk Trčálek v životní roli Pana Halibuta

Článek

Stačil jsem ještě pochválit premiéru 5. června 2010: Stránského šílená crazy-groteska a výkony Jiřího Hejcmana, Kláry Vojtkové, ale hlavně Zdeňka Trčálka, kterého sto procent premiérových kritiků (dva) stačilo nominovat na herecký výkon roku. Pak se ale po Penziónu slehla zem.

Fackuje herečky

Měl to být divácký bonbónek sezóny 2010/2011. Loni v létě Trčálka ale těžce zranili. Léčba trvala rok. Jedna z nejvýraznějších hereckých tváří Slováckého divadla se na jevišti objevila až v květnu v roli podvodníka Krugela v nepovedených Gogolových Hráčích. Penzión explodoval v obnovené premiéře 9. září.

Trčálkův Pan Halibut má znamenité předchůdce: Ve filmu Jiřího Krejčíka (1967) ho hrál Jiří Hrzán, v Krejčíkově ještě starší televizní inscenaci (1965) Jiří Menzel. V téměř nedostižné inscenaci v Činoherním klubu zářil Vladimír Pucholt. Po jeho odchodu do Kanady v té roli o desetiletí později řádili Hrzán s Menzlem...

Nedivím se duchovnímu otci Penziónu, práva na svoji verzi střeží jako oko v hlavě. Jedna z legend o něm tvrdí, že herečky nejenom v něm k výkonům zpravidla domlátil.

On sám inzultace vždy vehementně popíral. Až do chvíle, než mu při návratu Pucholta do vlasti (vítali ho Zázvorková, Horníček, Krejčík) po takovém ohrazení, že opravdu nikdy, s naivní nevinností paní Stella s úsměvem připomněla: „Ale, Jirko, mě jsi přece jednou na place zfackoval!“

Své si užili při inscenování Penziónu Juraj Deák v hradeckém Klicperově divadle, Ivan Krejčí v ostravské Aréně, a samozřejmě také Igor Stránský ve Slováckém.

Trčí, trčí Trčálek

Jako se Jiří Hejcman v panu Mulliganovi a Klára Vojtková coby potvůrka Anděla vyrovnají Josefu Abrhámovi a Oldřichu Víznerovi v Kladně, Jiřině Jiráskové, Ivě Janžurové, Jiřině Krejčíkové, Zdeněk Trčálek všechny Halibuty převyšuje.

Od vstupu na jeviště ve stavu povážlivé nestřízlivosti dokonalá studie alkoholika na pokraji deliria, vyšperkovaná náročnou akrobacií. Ještě ho trochu brzdí ortéza, je to ale koncert strhující. Na výkon roku v inscenaci z jara 2010 už nominovaný být nemůže, ale Praha ho ocení 27. listopadu Pod Palmovkou na festivalu České divadlo.

Slovácké divadlo Uherské Hradiště - Sean O´Casey: Penzión pro svobodné pány. Na motivy aktovky Bedtime Story v překladu Jany Werichové volně napsal Jiří Krejčík. Režie Igor Stránský, dramaturgie Hana Hložková, scéna Miroslav Malina, kostýmy Marie Jirásková, hudba Mario Buzzi, pohybová spolupráce Igor Dostálek. Premiéra 5. června 2010, obnovená premiéra 9. září 2011.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám