Hlavní obsah

Šéfem České filharmonie se stal David Mareček

– Praha • Aktualizováno

Novým generálním ředitelem České filharmonie se stal David Mareček, dosavadní ředitel Filharmonie Brno. V čele orchestru nahradí náměstka ministra kultury Radka Zdráhala, který ČF provizorně vedl. Oznámilo to v pondělí ministerstvo kultury.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Jiří Besser (vpravo) předává jmenování novému šéfovi České filharmonie Davidu Marečkovi.

Článek

Výběrová komise ministerstva zvolila nového šéfa ČF už 15. října, ministerstvo však jeho jméno oznámilo až v pondělí. O čtyřiatřicetiletém Marečkovi jako možném vítězi konkurzu se spekulovalo již delší dobu.

Přední české hudební těleso mělo jen provizorní vedení, Zdráhal zastoupil ve vedení filharmonie Václava Kasíka, který na konci srpna na funkci rezignoval. Bez výběrového řízení Kasíka do funkce jmenoval předchozí ministr a někdejší šéf ČF Václav Riedlbauch, poté co odvolal Vladimíra Darjanina. Orchestr s tím ale nesouhlasil a proti Kasíkovi protestoval. Zároveň někteří jeho členové otevřeně kritizovali Riedlbaucha i za to, jak orchestr v minulosti vedl. [celá zpráva]

Na ministerstvo kultury se v pátek dostavilo osm účastníků konkurzu z původně 11 přihlášených, tři z nich úřad vyřadil kvůli nesplněným podmínkám.

Po vyřešení otázky nového generálního ředitele by mělo na řadu přijít hledání nového šéfdirigenta, nástupce Elijahua Inbala. Smlouva mu, pokud nebude prodloužena, končí v roce 2012. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Nový šéf České filharmonie David Mareček

Jak láká do koncertních síní mladé publikum

Bývalý učitel hry na klavír Mareček se narodil 14. dubna 1976. Absolvent brněnské Janáčkovy akademie múzických umění v oboru interpretace a teorie interpretace je šéfem Filharmonie Brno od roku 2007. Předtím zde působil jako dramaturg. Po svém příchodu se snažil přivést do koncertních síní nové publikum a nekonvenčním způsobem nalákat na koncerty také mladé lidi.

Filharmonie Brno například odehrála několik koncertů v bývalé továrně Vaňkovka. Výsledkem práce s nejmladšími posluchači se před dvěma lety stal projekt Mozartovy děti, který poprvé v České republice úzce propojil práci základních uměleckých škol, pedagogů hudební akademie a hudebních profesionálů.

Mareček do orchestru přivedl také nového šéfdirigenta, stal se jím Srb Aleksandar Marković. Filharmonie v minulých letech kompletně změnila vizuální styl. Nerealizovaným snem Filharmonie Brno zůstávala i za Marečkova vedení výstavba nového koncertního sálu. Orchestr sídlí v Besedním domě s malou kapacitou a špatnou akustikou. Na novou síň, takzvané Janáčkovo kulturní centrum, ale v Brně už desítky let chybí peníze.

V roce 2008 byl Mareček mezi 24 významnými osobnostmi brněnské kultury, které podepsaly výzvu k rezignaci tehdy nového šéfa brněnského studia České televize (ČT) Karla Buriana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám