Hlavní obsah

Zemřel scenárista Jiří Křižan

Novinky, kaz

Scenárista a autor mnoha filmových námětů Jiří Křižan zemřel náhle ve věku nedožitých 69 let. Uvedla to ve čtvrtek Česká televize. Napsal například scénář Stínů horkého léta nebo Je třeba zabít Sekala. Letos kandidoval ve volbách do Sněmovny za TOP 09.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Jiří Křižan

Článek

Jiří Křižan se narodil 26. října 1941 ve Valašském Meziříčí. Jeho otec byl v politickém procesu odsouzen za velezradu a v roce 1951 popraven. V roce 1958 byl Křižan vyloučen z politických důvodů z gymnázia. Pracoval pak jako havíř a v řadě různých dělnických profesí, v období "pražského jara" byl novinářem.

V letech 1964-68 vystudoval scénáristiku a dramaturgii na pražské FAMU. Napsal scénáře ke třinácti realizovaným filmům. Z nich dva zvítězily na MFF Karlovy Vary: Signum laudis (1980, režie Martin Holý) a Stíny horkého léta (1982, režie František Vláčil) a za film Je třeba zabít Sekala byl oceněn herec Olaf Lubaszenko. V soutěži běžel také film Pokoj v duši.

V roce 1971 mu vyšel v Nizozemsku a Švédsku román Exercicia. V roce 1986 se ocitl na "černé listině". Začal se politicky angažovat mimo oficiální struktury. V lednu 1989 založil petiční výbor za propuštění Václava Havla.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Křižan (vlevo) na archivním snímku spolu s Michaelem Žantovským, Václavem Havlem a Alexandrem Vondrou v Divadle Na zábradlí diskutují k dvacetiletému výročí Sametové revoluce.

Spolu s Václavem Havlem a Alexandrem Vondrou je spoluautorem petice Několik vět a po listopadu 1989 zakládajícím členem Občanského fóra. Po zvolení Václava Havla prezidentem se stal jeho poradcem. Po volbách v červnu 1992 byl náměstkem ministra vnitra. V lednu 1995 se vrátil k práci filmového scénáristy.

Některé filmy Jiřího Křižana

Je třeba zabít Sekala

Pokoj v duši 

O rodičích a dětech

Sedm havranů

Tichá bolest

Cesta na Jihozápad

Outsider

Prodloužený čas

Pasáček z doliny

Postavení mimo hru

TV seriál Na lavicích obžalovaných justice 

TV seriál Záchranáři

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám