Hlavní obsah

Jihlavský dokumentární festival bude o napětí mezi realitou a snem

Právo, Věra Míšková
Jihlava

Osou 14. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě (26.–31. října) budou čtyři soutěžní sekce. Opus bonum uvede kvalitní světové dokumenty, Mezi moři se soustředí na snímky zemí střední a východní Evropy. Česká radost uvede novou domácí tvorbu a Fascinace experimenty.

Článek

Nesoutěžní sekce se budou zabývat například ekonomickou a finanční krizí. Celkově se bude hrát 274 filmů ze dvaapadesáti zemí (ze tří tisíc přihlášených). Dvě desítky jich budou mít světovou premiéru.

„Zajímá nás napětí mezi realitou a snem,“ řekl o heslu letošního festivalu Doc. Dream na tiskové konferenci ředitel Marek Hovorka a dodal, že dnešní svět často vytváří představu, že vše lze naprogramovat a spočítat. „Zapomíná na náhody, nepředvídatelnosti a ideály.“

Festival doprovodí setkání východoevropských dokumentaristů s producenty evropských televizí. Spolu s Institutem dokumentárního filmu se připravuje trh dokumentů ze střední a východní Evropy East Silver.

Do domácí soutěže byly zařazeny například snímky Vše pro dobro světa a Nošovic! režiséra Víta Klusáka a Nesvatbov Eriky Hníkové. Uvedeno bude i pokračování časosběrného projektu – portrétů Jana Rumla, Kryštofa Rímského, Martina Mejstříka a Michaela Kocába – který po zesnulém Pavlu Kouteckém převzal režisér Jan Šikl.

Novinkou bude i snímek Martina Ryšavého Medvědí ostrovy, který se s kamerou vydal do Jakutska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám