Hlavní obsah

Miloš Forman převzal v Curychu cenu za celoživotní dílo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Světoznámý režisér českého původu Miloš Forman převzal v sobotu na Mezinárodním filmovém festivalu v Curychu cenu za celoživotní dílo. Předala mu ji zpěvačka Courtney Love. Na slavnostním večeru byli dále přítomni režisér Oliver Stone, hudebník Bob Geldof nebo americký herec Adrian Grenier. Napsala to internetová verze magazínu Variety.

Článek

Forman se zařadil po bok dalších světoznámých režisérů, kteří byli oceněni na minulých ročnících curyšského festivalu, jako je Roman Polanski, Constantin Costa-Gavras nebo Stephen Frears.

Zlatou ikonu za nejlepší mezinárodní film si odnesl srbský režisér a scénárista Srdjan Koljevič za snímek Žena se zlomeným nosem (Žena sa slomljenim nosem). Jako nejlepší dokument byl oceněn snímek Armadillo dánského režiséra Januse Metze Pedersena. Za nejlepší německy mluvený film porota vybrala Píseň ve mně (Das Lied in mir) německého režiséra Floriana Cossena.

Festival nabídl i retrospektivu Formanových filmů. Diváci mohli zhlédnout jeho nejnovější snímek Dobře placená procházka, který měl v České republice světovou premiéru loni. Mezi uvedenými díly byly i Formanovy oscarové filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus, a také starší Lásky jedné plavovlásky nebo Černý Petr.

Z Curychu se osmasedmdesátiletý filmař přesune do francouzského Lyonu, kde se jako čestný host zúčastní tamního filmového festivalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám