Hlavní obsah

Režisér Anderson: Milla Jovovichová chtěla točit kaskadérské scény sama

Novinky, Rosa Gamazo-Robins

Režisér Paul W. S. Anderson natočil Resident Evil: Afterlife a v rozhovoru odhalil detaily z natáčení i ze života s Millou Jovovichovou a výchově tříleté dcerky Ever.

Článek

Napsal jste scénář pro všechny čtyři filmy série Resident Evil, režíroval ten první a až teď se za kameru vracíte: Jaké to je?

Hodně jsem se těšil na to, že budeme točit ve 3D. Ale věděl jsem, že pokud máme natáčet další díl, musíme se někam posunout. Musel být 3D, musel se odehrávat po celém světě a akce musela být ještě intenzivnější. Měl jsem dojem, že jsem tím pravým režisérem s těmi správnými schopnostmi, který by něčeho takového mohl dosáhnout.

Jste prý první, kdo měl stejné vybavení jako James Cameron při natáčení Avatara?

Ano. Cameron nám vyšel ohromně vstříc a už před rokem nám promítl kus ještě rozpracovaného Avatara. Bylo jasné, že chystá úžasný film a kvalita 3D scén byla o tolik lepší než cokoliv, co jsem do té doby viděl, že jsem byl přesvědčený o tom, že právě tohle je technologie, kterou bychom pro natáčení našeho filmu měli používat.

Koho jste museli podplatit, abyste získali jeho kamery dříve než kdokoliv jiný?

Byl velice ochotný a chtěl, aby se jeho výbava používala, protože je velkým zastáncem 3D. Jsem přesvědčen o tom, že pokud jako tvůrce filmu chcete po divákovi, aby zaplatil vyšší vstupné a šel na váš film do kina proto, že jde o 3D film, musíte mu dodat prvotřídní kvalitu. Takže jsme si zaplatili, dostali kamery a natočili jsme film.

Zmínil jste se, že jste chtěl znovu režírovat Millu Jovovichovou. Jaké to je, být současně jejím manželem?

Není to nejmenší problém. Oba máme rádi filmy a máme rádi proces jejich vzniku. Pro nás to není pouhé zaměstnání. Náš osobní život a naše práce jsou spolu tak jako tak těsně spojené. Bavíme se o filmech a bavíme se o Resident Evil i v posteli. Tento film je navíc prvním, který jsme točili i s naším dítětem. Takže z mého pohledu je to úžasný zážitek, Resident Evil je teď skoro rodinný podnik.

Milla chtěla točit všechny své kaskadérské scény

Je pravda, že Milla chtěla točit veškeré své kaskadérské scény?

Ano, všechny. Pokud jí někdy řeknu, že něco točit nemůže, tak toho dlouho lituji. Pořád si stěžuje a stěžuje a já jí říkám „Zlato, je to nebezpečné“. To, že si platíme kaskadéry, aby některé scény točili za nás, má své důvody. Ona chce točit všechno, celý film, a také obvykle točí. Řekl bych, že ji vidíte tak v 99,9 % scén.

Kaskadéři netočí vždy scény, které vypadají hodně nebezpečně. Někdy jde o scény, které jsou velice prosté, ale mají v sobě jistý prvek nepředvídatelnosti. Může jít třeba o jednoduchou scénu, kdy někdo stojí na stole, a vy chcete, aby z něj pozadu seskočil. Je to jednoduchá scéna, ale pokud ji zkazíte, uhodíte se do nosu, musíte do nemocnice a natáčení stojí, protože máte zranění v obličeji. To je nepřijatelné riziko. Ale Milla točí všechny skoky a pády na laně z dvacetimetrové výšky, po kterém se zarazíte metr a půl nad zemí. Pak je doma samá modřina.

Jak se má vaše tříletá dcerka? Mluví už?

No ano, mluví v jednom kuse. Ever s námi projela natáčení všech filmů, je to hodně zcestovalé dítě. Umí rusky a anglicky. Když mluví anglicky, má trochu americký, trochu britský a trochu ruský přízvuk. Působí to hrozně roztomile.

Je spíš po Mille nebo po vás?

Od každého má něco. Je velice energická a hodně vstřícná. Myslím, že je to tím, že procestovala tolik zemí a poznala tolik různých lidí. Neustále se setkává s něčím novým. Teď zrovna je na natáčení v Oklahomě s Millou. A pak bude zase se mnou a Milla bude cestovat po světě, aby propagovala Resident Evil, a potom budeme po zbytek roku společně v Německu.

Jak moc se psaní scénáře odlišuje, když víte, že se bude natáčet ve 3D?

Když jsem psal scénář k Resident Evil: Afterlife, přemýšlel jsem o tom, co by dokázalo 3D podtrhnout. Ve 3D například skvěle fungují částicové efekty ve vzduchu, jako třeba déšť nebo kouř. Skvěle působí také úzké prostory jako klaustrofobní tunely, výtahové šachty, cokoliv, co zdůrazňuje hloubku a perspektivu. Takže ve finále tohle všechno do scénáře přidát.

Jakým způsobem se se světem série Resident Evil seznamujete, když natáčíte film? Hrajete hry? Dohráváte je do konce?

Hrál jsem všechny díly hry. Přečetl jsem si několik navazujících knih. Když se objeví nějaký comics, přečtu si i ten. Jsem do světa Resident Evil zažraný, jsem poměrně hardcore fanoušek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám