Hlavní obsah

Replika svatoštěpánské koruny vystavena v Bratislavě

Právo, ivi
Bratislava

Při právě probíhající rekonstrukci bratislavské Katedrály svatého Martina sňali z její věže repliku svatoštěpánské královské koruny. Bratislavané i návštěvníci města si zrekonstruovanou a opětovně pozlacenou korunu uherských králů mohou prohlédnout v katedrále do 3. října. Tato možnost se naskytla naposledy v roce 1905.

Foto: Právo

Svatoštěpánská koruna

Článek

Součástí výstavy je také fotodokumentace z průběhu rekonstrukčních prací a expozice dokumentů nalezených v koruně. V koruně byly nalezeny dobové noviny z roku 1905. Překvapením byla listina z roku 1846 a plakát představení Městského divadla z 13. listopadu 1846 v němčině. Zcela nečekaným byl nález zčásti ohořelého pergamenu z roku 1765. Je pravděpodobné, že byla uložena v původní koruně, která byla umístěna na věži do června 1833. V důsledku požáru se však zřítila i s věží na Kapitulskou ulici.

Statik Vladimír Kohút na pondělní tiskové konferenci uvedl, že krov věže byl v havarijním stavu. „Rekonstrukce byla nevyhnutelná z bezpečnostních důvodů. Hrozilo zřícení věže,“ konstatoval. Akademický sochař Ľubomír Sabo, který korunu rekonstruoval řekl, že při zlacení koruny použili 1575 kusů plátkového 23 karátového zlata, každý o rozměru osm krát deset centimetrů.

Replika koruny váží 150 kilogramů a vysoká 164 centimetrů. Je vyrobená z měděného plechu. V roce 1905 byla koruna pozlacena v dílně Mórice Weinstabla. „Při současné rekonstrukci jsme do koruny přidali dokument z roku 2010,“ uvedl mluvčí bratislavské arcidiecéze Jozef Haľko.

Zajímavostí současné rekonstrukce je odstranění stop po střelách. „Zjistili jsme, že korunu trefili celkem tři střely. Projektily se nezachovaly, takže není možné přesně určit dobu, kdy k tomu došlo. Možné jsou tři termíny, kdy se do koruny střílelo. V roce 1919, kdy čeští legionáři zničili v Bratislavě sochu Marie Teresie a mohli střílet i po habsburské koruně. Další možností je roku 1945, kdy Bratislavou prošla fronta druhé světové války. Třetí možností je rok 1968, kdy došlo k okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy,“ uvedl Haľko.

Na rekonstrukci katedrály si bratislavská arcidiecéze peníze půjčila a rekonstrukci koruny zaplatil sponzor. Celá rekonstrukce vyjde na 600 tisíc eur (asi 15 miliónů Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám