Hlavní obsah

Taboriho divadelní Jubileum připomíná Hitlerovo narození

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani "haknkrajc" někteří náckové správně namalovat nedokázali. A na adresu Židů psali na výlohy jejich obchodů láskyplně: Scípni! K jubileu knírkatého "fýrera", k půlstoletí nástupu k moci vše s jedovatostí černočerných faktů vlastního života připomněl věčný Žid George Tabori (1914–2007).

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Tereza Dočkalová (Mitzi), Alena Sasínová-Polarczyk (Lotte), Josef Kaluža (kadeřník Otto)

Článek

Jubileum mělo premiéru v Bochumi. Opravdu na den přesně padesát let od 30. 1. 1933. Autor v Německu získal prestižní Cenu mülhaimerských dramatiků.

Do ostravské Arény přenesl Jubileum ve vynikajícím překladu Petra Štědroně Polák André Hübner Ochodlo: s uhrančivou hudbou Jerzy Satanowského doplněnou scénickými motivy Adama Żuchovského. Ceny se Jubileum v Česku nedočká, protože zástupci prořídlého kritického stavu je uvidí až v předjaří na Ostravaru. Tradiční smůla Ostravy v radokovských bilancích.

Z Taboriho textů, které se u nás už hrály (Goldbergovské variace, Mein Kampf, Kanibalové), je Jubileum k tématu holocaustu nejsebesarkastičtější, a nejenom proto nejzávažnější. Ano – nejlepší.

Nacismus zobrazuje Tabori zejména v postavě Jürgena (Marek Cisovský) jako narcisistní zvrhlou umanutost a perverzi, sebelásku primitiva povyšujícího se nad nepřístojnou lidskost.

A v tom živoří Židé častující se při hřbitovním setkání k Hitlerovu jubileu planými nadějemi, že bude lépe. Chválí vůdce: Dal nám zlaté hvězdy na klopy a ozdravné lágry. A prý že se v Osvětimi pekl chleba. Člověk zkoprní, když Arnold Stern (Vladislav Georgiev) v epilogu řekne: Já se každý den modlím, aby se ukázalo, že se tam pekl jenom chleba.

Úchvatné divadlo zmaru a beznaděje zapalují herci Alena Sasínová-Polarczyk, Josef Kaluža, Dana Fialková, Albert Čuba, Michal Moučka. A v tragické roli mladičké spastické Mitzi doslova září Tereza Dočkalová. Pokolikáté už? Herecký výkon roku!

Celkové hodnocení: 90 %

Komorní scéna Aréna Ostrava – George Tabori: Jubileum

Režie André Hübner-Ochodlo

Česká premiéra 18. září 2010

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám