Hlavní obsah

Digitální televizi už chytá 90 procent populace

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní digitalizace v České republice, tedy přechod z analogového na digitální zemské vysílání, postupuje podle plánu a bez závažnějších problémů. Je reálné, že skonči 11. listopadu příštího roku bez výjimek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na pondělním setkání s novináři to řekl předseda Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák. Již nyní může programy České televize, Primy a Novy digitálně přijímat téměř 90 procent populace.

Digitální multiplex České televize teď v září pokrývá 99,9 procenta obyvatel. Druhá vysílací síť Novy a Primy pokrývá 89,5 procenta a třetí multiplex 84,4 procenta. Pokrytí čtvrté vysílací sítě Telefóniky O2 je kvůli menší programové nabídce nižší, zhruba okolo 22 procent a jde o vysílače v Praze, Brně a Ostravě.

Vysílatelé (ČT a Prima) vítají, že nebudou muset tak dlouho financovat souběžné analogové i digitální vysílání. Nova má podíl analogového vysílání vyšší, někde ještě analogové vysílače nevypnula, ačkoliv podle plánu měla. Podle Dvořáka je otázkou, z jakých důvodů je pro Novu ekonomicky zajímavé vysílat na velké části území souběžně analogově i digitálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám