Hlavní obsah

Štěpánkovy přátele a kolegy jeho sebevražda šokovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolegové, přátelé i nejbližší příbuzní herce Martina Štěpánka jsou z jeho dobrovolného odchodu z tohoto světa v šoku. Někteří naznačují, že za sebevraždou mohou být i zdravotní obtíže, kterým herec čelil.

Herec Martin Štěpánek spáchal sebevražduVideo: ČTK

 
Článek

"Bratrova smrt mě velmi překvapila, jsem z toho v šoku. Zatím nedokážu úplně pochopit, proč se to stalo, i když zdravotně si prodělal své. Ale od něho bych takové řešení nepředpokládal. Promiňte, nechci se k tomu vyjadřovat,“ sdělil Právu Štěpánkův bratr Petr.

Náznak vysvětlení poodkryl novinář Jefim Fištejn: "Martin nejspíš trpěl onemocněním, které bylo neslučitelné se životem, a protože byl povaha ucelená a pevná, zřejmě se rozhodl takto z vlastní vůle učinit konec svým bolestem i svým nemocem.“

Lidé, kteří s Martinem Štěpánkem pracovali, připomínají jeho herecké i lidské kvality. "Byl to velice dobrý, charakterní herec, a pokud vím, tak se osvědčil i v emigraci,“ připomněla herečka Jiřina Jirásková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Herec Petr Štěpánek

V podobném duchu se vyslovil i šéf Divadla Ungelt Milan Hein. "Martin Štěpánek u nás hrál svou poslední divadelní roli v představení Shepardovy hry Láskou posedlí (v alternaci s Ladislavem Mrkvičkou). I v té malé roli byl nepřehlédnutelnou, robustní, integrální figurou. Pozval jsem ho do Ungeltu nejen jako vynikajícího herce, ale i jako výjimečnou, vzdělanou osobnost. Každé setkání s ním mě vždy názorově obohatilo. Pořád ho budu v Ungeltu vidět, bude mi scházet,“ uzavřel Hein.

Režisér Adamec: Měl to v hlavě srovnané

"Byl jsem poslední, kdo s ním pracoval (seriál Pojišťovna štěstí), ale potkali jsme se už před mnoha lety, když se vrátil z emigrace. Byli jsme si překvapivě blízcí, vytvořil se mezi námi přátelský vztah," zavzpomínal režisér Jiří Adamec.

"Byl to nesmírně chytrý a vzdělaný člověk, bylo pro mě velkou radostí trávit s ním čas i v pauzách mezi natáčením. Dlouze jsme si povídali o společenském životě, o politice, o světonázorech, což ho možná zajímalo víc než herectví. Měl to v hlavě mimořádně srovnané a hovory s ním byly pro mne obohacením. Zpráva o jeho smrti je pro mne rána mezi oči, kdy člověk neví, co říci. Jsem toho názoru, že nejcennější v životě je život sám, vše ostatní je přidaná hodnota. Takže tomu, že si člověk sáhne na život, nikdy nerozumím," dodal Adamec.

"Ač byl politickým protivníkem a mým nástupcem, tak pocit přátelství a svým způsobem i úcty k němu ve mně vždycky byl,“ připomněl Štěpánkovo politické působení na postu ministra kultury poslanec a bývalý herec Vítězslav Jandák (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nynější poslanec Vítězslav Jandák

Soustrast rodině vyjádřil i prezident Václav Klaus, který ocenil, že Štěpánek podobně jako on vyznával hodnoty lidské svobody. "V tom jsme si byli blízcí, od toho se odvíjel náš dialog a životní postoje," připomněl prezident.

Štěpánkova smrt zaskočila i někdejšíhopremiéra Mirka Topolánka. "Nečekaně, zákeřně. Martin byl skvělý herec, velký bojovník za svobodu a profesionální novinář. Byl to ministr v mé vládě a můj přítel," uvedl Topolánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Herec Martin Štěpánek spáchal sebevraždu

Třiašedesátiletý herec a bývalý ministr kultury Martin Štěpánek spáchal ve čtvrtek v podvečer sebevraždu. Štěpánek se údajně zastřelil. Tělo herce našla jeho...

Výběr článků

Načítám