Hlavní obsah

Česká televize vypsala tendr na výběr televizních poplatků za miliardu

Praha

Česká televize (ČT) vypsala veřejnou zakázku na zajištění správy a výběru koncesionářských poplatků v následujících sedmi letech. Hodnota zakázky je 1,06 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty (DPH).

Článek

Vítěz tendru bude zodpovědný také za standardizaci a rozvoj evidence a výběru televizních poplatků, přirážek k televizním poplatkům a jiných nároků ČT za poplatníky. Nabídky mohou zájemci podávat do 29. října. Cílem zakázky je podle oznámení veřejnoprávní televize zlepšit zákaznický servis pro plátce.

Koncesionářské poplatky tvoří většinu příjmů České televize. Loni představovaly 5,83 miliardy korun při celkových výnosech 6,93 miliardy korun. Letos by výnos z poplatků měl klesnout na 5,79 miliardy Kč. Celkem ČT eviduje 3,64 miliónu televizních přijímačů.

Koncesionářské poplatky ano či ne?

Koncesionářský poplatek v České televizi, který nyní činí 135 Kč měsíčně, by se podle nedávného vyjádření radní ČT Dany Eklové mohl snížit. Televize by podle ní měla více šetřit ve výdajích na vlastní tvorbu nebo na tuzemskou kinematografii.

Radní Jan Prokeš naproti tomu soudí, že by televize výdaje na vlastní tvorbu krátit neměla, protože by se to projevilo na kvalitě vyráběných pořadů. Úplné zrušení koncesionářského poplatku loni navrhovala ODS, ale v Senátu nenašla potřebnou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám