Hlavní obsah

Študáci a kantoři mezi orlem a bombardéry

Právo, Jiří P. Kříž

Některá témata se na jeviště vracejí jak duchem osvícená. Na počátku byl román a spolupráce Jaroslava Žáka s Burianovým D 38. O čtyři měsíce později se Škola základ života hrála už v Brně. A jednou provždy ji proslavil film Martina Friče.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Gymnaziální sexta: v první řadě zleva Lenka Janíková, Hana Holišová, Ivana Skálová, ve druhé Vojtěch Blahuta, Viktor Skála, Milan Němec, ve třetí Igor Ondříček, Petr Štěpán, Alan Novotný.

Článek

Nepodařilo se študáky a kantory zadupat do prachu ani ideologům socialistického realismu. Autora „buržoazních slátanin“ ano. O jeho očištění se poctivě už dvacet let starají Hana Burešová se Štěpánem Otčenáškem. Školu základ života ti dva invenčně resuscitovali v Kladně, v Labyrintu, v Divadle v Dlouhé, a nejnověji v MD Brno.

Týpky k pohledání

Škarohlíd by napsal: Takové téma se pokazit nedá. Člověk přející ocení, že režisérka Burešová je nádherně zpřítomnila, neboť vytvářet kopie Peška, Filipovského, Marvana a dalších nesmrtelných bylo by sice pohodlné, ale nesplnitelné.

Miluji Divadlo v Dlouhé a jeho hvězdy Táborského, Vondráčka, Turka, Sedláčkovou, a Burešovou s nimi. Ona si ale chválabohu zamilovala prozměnu brněnské Městské divadlo a po sérii závažných inscenací mu konečně věnovala nádhernou komedii.

Až uvidíte v roli studenta Benetky Petra Štěpána, repetenta Čuřila Viktora Skály, šplhouna Krhounka Vojtěcha Blahuty, socky Holouse Igora Ondříčka nebo estéta Boukala Milana Němce, budete slzet jako diváci na premiérách v sobotu a v neděli.

Až uvidíte v roli studenta Benetky Petra Štěpána, repetenta Čuřila Viktora Skály, šplhouna Krhounka Vojtěcha Blahuty, socky Holouse Igora Ondříčka nebo estéta Boukala Milana Němce, budete slzet jako diváci na premiérách v sobotu a v neděli. Jedničku s hvězdičkou ovšem píšu Lence Janíkové v roli tichého děvčátka Marty Novákové, z rodu v rytmu věčně natvrdlých a o půl taktu retardovaných sextánek.

Učitelský sbor šperkuje potrhlý matykář Ladislav Kolář, moderní ismy hluboce nenávidící češtinář Jan Mazák, donašečský latinář Zdeněk Junák, drilem bitev vycepovaná dějepisářka Irena Konvalinoví a klaďasové, výchovní modernisté Ivana Vaňková a Martin Havelka.

Muzicírují všichni

Další slzy kanou milovníkům swingu a trempířiny, neboť kolorit vcelku radostné úsečky mezi stíny rakouského orla a bombardérů třetí říše tvrdí nádherné písničky k lítému střetu matče gymnazijní študáci versus profesorský sbor.

Muzicirují všichni: Blahuta klavír, Ondříček kytara, Novotný kontrabas, Němec klarinet, Štěpán saxofon, školník Jurásek housle, Skála bicí, Holišová, Skálová, Janíková zpěv. Ne, Škola základ života se nikdy netvářila hlubokomyslně. Ale zábava je to náramná tak, až dlaně bolely. Moc dobrý vstup do nové sezóny.

Městské divadlo Brno - Jaroslav Žák, Hana Burešová: Škola základ života. Režie Burešová, dramaturgie Štěpán Otčenášek, scéna David Marek, kostýmy Samiha Malehová, hudební aranžmá Zoltán Liška, Karel Cón, choreografie Jana Hanušová. Premiéry 11. a 12. září 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám