Hlavní obsah

Škola z Havířova pojede na natáčení válečného dramatu Lidice

Novinky, Stanislav Dvořák

Desítky škol projevily zájem o exkurzi na natáčení válečného filmu Lidice. Práci filmařů a filmovou vesnici Lidice nakonec uvidí žáci Základní školy Havířov-Šumbark, Jarošova 33. Rozhodlo o tom ve čtvrtek losování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nikolaev režíruje Karla Rodena v Lidicích.

Článek

Děti se podívají do vypálené filmové vesnice Lidice, která byla postavena pouze pro tento film. Na místě budou historické kulisy, dobové mince, hrací karty, zápalky, cigarety, fotky, obleky z látek, které jsou sedmdesát let staré i nábytek. Přímo na filmovém "place" studenti mohou zažít atmosféru 2. světové války a dozvědí se i zajímavosti o daném období.

Havířovští zřejmě budou na téma dobře připraveni. "S dětmi jsme v rámci našeho školního projektu pátrali po lidických ženách, které před půl stoletím navštívily naši školu, navázali jsme kontakt s příbuznými a ve škole udělali spoustu práce," sdělila učitelka dějepisu z havířovské školy Šárka Zapalačová.

Lidice natáčí režisér Petr Nikolaev. Na české poměry se jedná o velkofilm, připravoval se řadu let a rozpočet se bude pohybovat kolem 60 miliónů korun. Film dlouho a obtížně sháněl sponzory a uprostřed příprav musela z projektu odejít kvůli vážné nemoci původní režisérka Alice Nellis.

Film vychází ze scénáře Zdeňka Mahlera. Tamní tragédii vypráví z perspektivy tří mužů, jejichž osudy ovlivnila láska a nevěra. V hlavních rolích se objeví Karel Roden, Martha Issová i Zuzana Bydžovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám