Hlavní obsah

Zámek Holešov uvítá Koženou i Vargovo Collegium Musicum

Novinky, Stanislav Dvořák

Na zámku v Holešově na Zlínsku spojí od 23. září klasiku a jazz v podobě festivalu Musica Holešov. Přijede slavná mezzosopranistka Magdalena Kožená a houslista Pavel Šporcl či jazzrockové Collegium Musicum Mariána Vargy.

Foto: ČTK

Mezzosopranistka Magdalena Kožená

Článek

Musica Holešov sestává ze dvou částí, z festivalu probíhajícího od 23. do 26. září 2010 a z koncertní řady, která na festival naváže v klasické koncertní sezoně od října 2010 do června 2011.

"Patronem celé akce je klavírní virtuos Karel Košárek. Představí se nikoli pouze jako špičkový interpret, ale prokáže své kvality rovněž jako dramaturg a programový ředitel festivalu a koncertní řady Musica Holešov. Díky jeho hudební všestrannosti jsou do programu zařazeny koncerty klasické, jazzové i takové, které svět klasiky a jazzu propojí," sdělil za pořadatele Jan Mach.

"V Košárkově dramaturgii nechybí ani pocta skladateli F. X. Richterovi, holešovskému rodákovi, jehož hudba zazní v překrásných prostorách nově restaurovaného zámku v podání renomovaného souboru staré hudby Collegium 1704 pod vedením charismatického Václava Lukse," dodal.

Koncert Magdaleny Kožené je podle pořadatelů jediným letošním vystoupením této pěvecké hvězdy v České republice. V rámci koncertu proběhne zároveň křest nejnovějšího zpěvaččina CD nazvaného Lettere amorose.

Návrat Collegia po dlouhé odmlce

Legendární Collegium Musicum, oscilující mezi klasikou a jazz-rockem, se vrátilo ke koncertování po mnoha letech. V květnu bylo vzácným hostem ve velkém sále pražské Lucerny.

Zvuku skupiny vždy dominovaly varhany Mariána Vargy, ale neopomeňme ani přínos baskytaristy Fedora Freša a kytaristy Františka Grigláka. Aktuálně s nimi hraje nový bubeník Martin Valihora. Skupina se zabývala moderními interpretacemi vážné hudby i tvorbou vlastních písniček, které se pohybovaly v art-rocku, později i s přesahem do popu. Ve zlaté éře 70. let vydali po eponymním debutu např. desky Hommage á J. S. Bach, Konveregencie, Continuo a On a ona.

Varga se dlouho věnoval svým sólo projektům a comeback skupiny, který si přála většina fanoušků, odmítal.

Další podrobnosti najdete na www.musicaholesov.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám