Hlavní obsah

Scénický dokument o uranové Vojně od Miroslava Bambuška

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scénický dokument nazvaný Československý uran jako daň za osvobození připravuje na 10. září režisér Miroslav Bambušek. Jeho dějištěm bude památník pracovního tábora Vojna v Lešeticích u Příbrami.

Článek

Scénický dokument je volnou součástí projektu Cesty energie (Uhlí v Ostravě a Voda v Praze Bubenči). Pracuje na něm tým kolem Miroslava Bambuška a Ewana McLarena.

Chystaný scénický dokument bude mít tři části, zahrnující prohlídku tábora s odborným výkladem, scénické provedení archivních dokumentů a následnou diskusi za účasti přímých pamětníků pracovního tábora.

Dokument se snaží postihnout souvislosti horečnaté těžby uranové rudy v 50. a 60. letech minulého století, vznik táborů nucených prácí, podmínky v táborech, situaci vězňů, kteří v těchto táborech byli přinuceni pracovat, pokusy o rebelie a útěky z těchto táborů.

Projekt dramaturgicky připravili Jan Kačena a Lucie Ferencová a v režii Miroslava Bambuška budou účinkovat Jakub Čermák, Jindřiška Křivánková, Miloslav König, Phillipp Schenker aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám