Hlavní obsah

Nové knihy - Amos Oz, Jiří Vaněk i Matt Beaumont

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním záříjovém týdnů můžete v knihkupectvích na regálu s novinkami nalézt třeba román izraelského prozaika Amose Oze Černá skříňka, český román Jiřího Vaňka o střední generaci Sebedrás nebo humoristický román Matta Beaumonta vyprávěný prostřednictvím emailů s názvem e.

Článek

Amos Oz: Černá skříňka

Protagonisté jednoho z nejúspěšnějších románů známého izraelského prozaika, věhlasný sociolog Alexander Gideon a jeho bývalá žena Ilana, začínají s odstupem sedmi let luštit obsah „černé skříňky" svého rozpadlého manželství.

Několikaměsíční výměna dopisů, telegramů a dalších sdělení, do níž se postupně zapojuje i Ilanin druhý muž Michael, rebelantský syn Boaz, Gideonův advokát Zakheim a další postavy, čtenáře krok za krokem vtahuje do stále ostřejší konfrontace mezi zúčastněnými, aby nakonec vyústila v plastický portrét hrdinů vázaných k sobě silným citovým poutem a současně neschopných překonat bariéru osobní zaujatosti a nesmiřitelnosti.

Paseka, překlad Jiřina Šedinová, 280 str., váz., 279 Kč

Jiří Vaněk: Sebedrás

Prvotina spoluautora scénáře populárního sitcomu Comeback vypráví o věcech, které řeší s vypětím sil každý třicátník - vztahy, alkohol, fotbal, sex, drogy a rock'n'roll.

Sebedrás je pohled na život se sebeironickým odstupem přiblížený úspornou, bloggerskou zkratkou. Výsledkem je čtivý, pronikavý příběh o hledání a (ne)nacházení lásky a sebe sama v podivném velkoměstském světě na počátku 21. století.

Albatros Media – Plus, 256 str., váz., 249 Kč

Matt Beaumont: e

Bývalý pracovník reklamní agentury, dnes významný britský spisovatel Matt Beaumont situoval svou prvotinu s názvem e do prostředí, které tak důvěrně znal.

Jedna prominentní reklamní agentura, lidé v ní - od nejvyššího šéfa přes kreativce po stážistu - a spousta e-mailů, které si mezi sebou i s okolním světem každodenně vyměňují. Matt Beaumont z nich s nevídanou nápaditostí poskládal celý román. S každým dalším přečteným mailem v nás sílí pocit, že ta hra plná bezostyšných intrik, kterou před námi Beaumont se svým břitkým britským vtipem inscenuje, je nám až podezřele povědomá: její aktéry vídáme koneckonců kolem sebe den co den.

Albatros Media – Plus, překlad Pavel Medek, 368 str., váz., 299 Kč

Larry Gonick: Komiksová historie moderního světa 2

Před více než třiceti lety si dal vynikající kreslíř a historik Larry Gonick nesmírně obtížný úkol: vytvořit chytré, přesné a zábavné ilustrované dějiny našeho světa. V této páté a poslední knize Gonick konečně přivádí svou oblíbenou a kritiky chválenou kreslenou sérii do současnosti.

Druhá část Komiksové historie moderního světa začíná v éře osvícenství, provází nás dvěma a půl stoletími revolucí, společenských a ekonomických inovací, nacionalismu, kolonialismu, vědeckého pokroku a zrušení otroctví, a končí na začátku jedenadvacátého století válkami v Iráku a Afghánistánu.

BBart, překlad Tomáš Jeník, 256 str., váz., 490 Kč

Julian Barnes: Pohlédnout do slunce

Julian Barnes patří k nejvýraznějším autorům generace britských šedesátníků a je mezi nimi i největším „chameleonem" forem.

Mladá žena se během druhé světové války provdá za prvního, kdo se namanul, a po dvaceti letech opouští manžela krátce předtím, než se jí narodí vytoužené dítě. Ve středním věku se spřátelí se synovou přítelkyní, jež se ji marně snaží svést, a až do požehnaného stáří vzpomíná na válečného pilota bojového letounu a vyprávění o tom, jak tento novodobý Ikaros spatřil dvakrát vycházet slunce...

Mladá fronta, překlad Ladislav Nagy, 256 str., váz., 289 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám