Hlavní obsah

Školní rok budoucích houslařů zahájil v Chebu virtuos Jaroslav Svěcený

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Jedinečné tóny vzácných houslí pocházejících ze sbírek zahraničních hudebních muzeí mohli slyšet studenti Houslařské školy v Chebu. Unikátní nástroje tam ve středu přivezl a zároveň na ně zahrál přední houslový virtuos Jaroslav Svěcený, který tak zahájil další školní rok.

Článek

Mistr představil i unikátní nástroj, který v Česku zazněl vůbec poprvé a to právě v houslařské škole.

„Jde o housle, které máme zapůjčené ze Švýcarska. Jsou od Stefana Scarampelly. Na tyto housle například pět let hrál slavný Henryk Szeryng,“ řekl Svěcený s tím, že housle budou v České republice jen tři dny. „Budou smutný, až je budu vracet,“ poznamenal s úsměvem viruos.

Do chebské školy, která je jediná v Česku, jezdí  na zahájení výuky už léta. „Snažím se školu všemožně podporovat, je to obor, který má budoucnost a perspektivu. Houslařství je dnes už součást mého hraní na housle. Kromě koncertní činnosti jsem už soudní znalec v oboru hudební nástroje,“ uvedl Svěcený, který rovněž publikuje a nyní natáčí cyklus o historii  hudebních  nástrojů.

Houslařskou školu má letos začít studovat 15 žáků, z toho devět z ciziny. Podle Miroslava Lišky, ředitele Integrované střední školy v Chebu, pod kterou houslařská škola patří, to je nejvíce za poslední roky. „Zahraniční studenti ale mají komplikace s vízy, je možné, že ne všichni nastoupí,“ doplnil ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám