Hlavní obsah

Vtipné punk-disko LCD Soundsystem uctívá i ironizuje 80. léta

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době se stalo velmi módním hitem znít tak trochu jako videohra z osmdesátých let. Už to není novátorské, nicméně některé desky, jako This Is Happening od LCD Soundsystem, z této vlny dokážou vymlátit hodně. Klobouk dolů.

Článek

James Murphy neboli LCD Soundsystem vytváří zajímavě podivné stavebnicové songy s pravidelnou strojovou rytmikou, na níž postupně pomalu lepí další a další zvukové vrstvy. Člověk si to nepustí každý den, ale jeho kreativitu prostě musíte ocenit.

Ve světě se stal hvězdou a kladné recenze se sypou z obou stran oceánu - chválí ho New Musical Express, Rollingstone i Pitchwork. Průměrné hodnocení vypočítané z desítek recenzí ukazuje na serveru Metacritic neuvěřitelných 84 %.

Murphyho lehce psychedelické nápady se někdy blíží Davidu Bowiemu a někdy alternativnímu funku, jaký dělali třeba američtí Was not Was, přece jen ale lze poznat, že album nevzniklo před třiceti lety. Murphy jakoby chtěl éru diska uctít a současně se tomu musí smát. U LCD Soundsystem zkrátka nikdy nevíte, co ještě myslí vážně.

Chtěli jste hit? Tu máte klackem po hlavě

Dobrým příkladem je track, který se jmenuje You Wanted a Hit (Chtěli jste hit). Dvě minuty se opakuje jediný motiv na klávesy a pak zase minutu jede jen basa a bicí. Následuje ironický zpěv: „Chtěli jste hit? Ale to my neděláme.“ A další minutu vás terorizuje smršť Atari zvuků.

Samotný rytmus není zajímavý, dokáže až sedm minut jet ve stejných kolejích, ale to, co se děje kolem, je jiná káva. Murphy vychází z taneční hudby, ale ani na rockové kytary nedá dopustit. Přímočaré refrény se snoubí s punkem, synth-popem i totálně disharmonickými klávesami. Jako soundtrack k pořádně ujetému sci-fi filmu vynikající.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám